Hopp til innhold

Europeiske storklubber vil ha norsk fotballteknologi

Spesielle kamera og sensorer gir verdifulle data om fotballspillernes bevegelser og energibruk.

Fotballteknologi

Kamera fanger opp alt som skjer på banen.

Foto: NRK

Tromsø idrettslag er langt framme i utviklinga av ny fotballteknologi innen data- og videoanalyse. Flere europeiske storklubber viser nå konkret interesse for det som skjer i nord og vil gjerne ta i bruk systemene.

Se reportasjen i Schrødingers katt med TIL-kaptein Simen Wangberg, forsker Svein Arne Pettersen og sportssjef Svein Morten Johansen.

Det norske herrelandslaget i fotball ligger på en sørgelig 69. plass på FIFA-rankingen. Nå er håpet at ny kamerateknologi skal avsløre hva som går galt på banen, og gjøre skam til suksess.

ZXY-data

I korthet handler systemet om å hente inn det som kalles ZXY-data fra spillerne fra et belte de har rundt magen. Beltet registrerer til enhver tid det spilleren gjør på banen, og med et belte på hver spiller, gir systemet en helt unik oversikt over spill og trening.

Svein Arne Pettersen, førsteamanuensis ved Idrettshøgskolen, UiT, og har vært med å utvikle systemet, opprinnelig et trackingsystem som Per-Mathias Høgmo initierte da han var trener i Rosenborg.

– 20 ganger i sekundet måler systemet hvor spilleren er hen på banen, bevegelse, fart, krafta spilleren setter foten i bakken med, hvor stor kraft han bruker på å vende kroppen og mange andre ting. Systemet gir flere millioner datapunkt per spiller per kamp, forteller Svein Arne Pettersen.

Forsker, Svein Arne Pettersen

Svein Arne Pettersen, førsteamanuensis ved Idrettshøgskolen, UiT, har vært med på å utvikle fotballteknologien.

Foto: NRK

Spesialkamera under tribunetaket

Trackingsystemet henter også data fra fem statiske spesialkamera som henger under tribunetaket på Alfheim og dekker hele banen. Via disse kameraene kan treneren tagge enkeltspillere, følge dem, zoome inn og så videre. Systemet jobber svært raskt, og en kan i praksis hente fram dataene umiddelbart.

Utvikles til life-log

Svein Arne Pettersen sier at systemet også kan utvikles til å bli en slags life-log som gir idrettsutøveren oversikt over egen helse og utvikling over tid. Dermed er det mange aspekter her som er større enn det som foregår på fotballbanen.

– En kan se ting som for eksempel avslører at en spiller har trent for mye, at belastninga har vært for stor, sier Pettersen.

Nordnorsk fotballteknologi

Utenlandsk interesse

Utenlandske storklubber forhandler nå om å få bruke nyvinninga.

– De er ute etter selve teknologien, altså analysesystemene, men også det en kan gjøre med det, det interaktive, sier Svein Arne Pettersen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark