Hopp til innhold

Etter to og en halv time rømmer isbjørnen ut gjennom vinduet

Med magen full av sjokolade trengte den store isbjørnen en helikopterlyd som motivasjon for å presse seg ut gjennom det lille vinduet.

En isbjørn brøt seg natt til søndag inn på et hotell på Svalbard.

Isbjørnen hadde oppholdt seg i det trange drikkelageret i omtrent to og en halv time før han fant veien ut gjennom et lite vindu.

– Det første som slo meg var irritasjon. Vi fikk ny garasjeport i forrige uke etter at en isbjørn prøvde å ta seg inn til lageret i februar. Det var først når jeg hørte lyder jeg forsto at jeg ikke var alene.

Det sier Malin Stark, stasjonssjef på Isfjord Radio til NRK. Hun bor selv i en av hyttene utenfor selve stasjonen, som ligger 90 kilometer utenfor Longyearbyen på Svalbard.

Det var Svalbardposten som først omtalte saken.

Da hun rundt klokken syv søndag morgen skulle hente mat og drikke fra et tørrvarelager tilhørende stasjonen, for å gjøre klart til frokost, måtte hun snu i døren. En isbjørn hadde tatt seg inn til lageret kort tid før henne selv.

– Jeg forsto ganske raskt at det var avtrykket av en bjørn. Her hos oss er det ingenting annet som kan lage slike skader. Jeg ble ikke redd, men jeg kjente adrenalinet pumpe.

Malin Stark

Stasjonssjef på Isfjord Radio, Malin Stark.

Foto: PRIVAT

Stresset

Ifølge Stark har isbjørnen først presset porten innover på midten, brukket av en bit og tatt seg videre innover i garasjen. Der har han gått inn i det innerste rommet, hvor drikkelageret befinner seg.

Da bjørnen gikk inn lukket døren mellom garasjen og lagerrommet seg. Den store bjørnen fikk det dermed trangt om plassen.

– Bjørnen var tydelig stresset og varm. Han hadde knust alle de små vinduene langs veggen. Han oppdaget nok at det ikke var mulig å komme ut samme vei som han kom inn.

Hilde Røsvik i Svalbardposten viser hvor isbjørnen klatret ut fra tørrvarelageret på Isfjord radio.

Isbjørnen brøt seg søndag morgen inn på et matvarelager på Isfjord Radio. I videoen forklares det hvordan det opplevdes.

Sjokoladespiser

Etter å ha tilkalt Sysselmannen på Svalbard ble Stark stående og observere isbjørnen sammen med stasjonens kjøkkensjef og guide. Da helikopterlyden til Sysselmannen nærmet seg, fikk bjørnen fart på seg.

– Han kom seg ut gjennom det lille vinduet. Etter å ha vært innesperret noen timer, var nok lyden den ekstra motivasjonen han trengte, smiler Stark, som sier at bjørnen opplever den sterke lyden som skremmende.

Stark forteller at isbjørnen hadde spist en pose med sjokolade. I tillegg hadde han rørt sekker med matavfall og knust et antall vinflasker (se video).

Garasjeport

Isfjord Radio fikk i forrige uke en ny garasjeport. Den forrige ble ødelagt i februar da en isbjørn prøvde å ta seg inn til lageret.

Foto: Simon Idsø / Isfjord Radio

– Forkjærlighet for mat

Isfjord Radio, som er et hotell, har totalt fem ansatte og 10 gjester på området. Isbjørnen var ikke faretruende for menneskene.

Sysselmannen rykket ut med helikopter kort tid etter at meldingen fra Stark kom.

– Det er ikke ukjent at isbjørn har en forkjærlighet for mat og matlukt, men det er likevel ikke ofte at den tar seg inn i hytter eller bygg hvor mennesker oppholder seg i nærheten, sier sysselmannsførstebetjent Vidar Arnesen.

Ifølge Arnesen skjedde en lignende hendelse i 2014. Da tok en isbjørn seg inn i baren på Hotel Tulipan i Pyramiden på Svalbard.

– Har hatt en skikkelig fest

Simon Idsø filmet inne på matlageret hvor isbjørnen brøt seg inn.

Isbjørnen hadde knust vinflasker, tatt for seg en sekk med matavfall og spist sjokolade. Han ble sperret inne i drikkelageret da døren bak han lukket seg.

Knust glass
Foto: Simon Idsø / Isfjord Radio

Les også: Bjørn møtte 14 isbjørner i løpet av et døgn: – Jeg kjente pulsen stige