Hopp til innhold

Dette bør du vite om frigjøringen av Øst-Finnmark

Den røde armé frigjorde Øst-Finnmark under 2. verdenskrig. Fredag markeres 75-års jubileet med prominente gjester fra Norge og Russland i Kirkenes. Her får du en rask innføring i de viktige kamphandlingene.

Video Frigjøringen av Finnmark - Kirkenes 1944

Bilde fra frigjøringen i Øst-Finnmark da de som hadde søkt tilflukt ved Bjørnevatn fikk sin frihet takket være sovjetiske soldater.

Foto: Nyhetsspiller

Etter noen av de hardeste krigshandlingene på norsk jord befridde russiske styrker en del av Norge høsten 1944, et halvt år før resten av landet.

Befolkningen i Øst-Finnmark var fanget i en krig mellom Tyskland og Sovjetunionen, og kjente på redsel og sult.

Denne uken markeres frigjøringen, og den gleden og friheten som fulgte for 75 år siden.

Her følger en oversikt over de viktigste datoene i oktober og november i Øst-Finnmark i 1944.

Kirkenes

Kirkenes var etter Malta det stedet som har vært mest utsatt for bombeangrep under 2. verdenskrig.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

7. oktober 1944

Etter tre års stillingskrig ved Litsa-elven mellom Kirkenes og Murmansk Russland valgte de tyske troppene å trekke seg tilbake på grunn av det uframkommelige landskapet og den sterke sovjetiske motstanden.

Samtidig angrep de sovjetiske troppene de tyske okkupantene på norsk jord.

Frem til da hadde de hatt de høyeste tapene på hele østfronten med titusener falne soldater på begge sider.

Den 7. oktober i 1944 gikk Den røde armé til motoffensiv mot tyskerne med full styrke langs hele fronten i nord.

Samme dag startet tyskerne sin operasjon «Nordlys». Det betydde en tilbaketrekning av tyske styrker fra Nord-Finland, Russland, og Nord-Norge helt ned til Lyngen.

Tilbaketrekningen omfattet cirka 200.000 mann, tusenvis av krigsfanger, 20.000 kjøretøy, 60.000 hester.

Under denne operasjonen mistet 8263 tyske soldater livet, mens russerne hadde 6084 falne.

Sovjetisk offensiv

Ordre om tilbaketrekning av tyske styrker fra Nord-Finland og Nord-Norge. Tilbaketrekning av tyske styrker på cirka 200.000 mann fra Petsamo i Finland til Norge.

Foto: Wikipedia

18.- 22. oktober 1944

Sovjetiske soldater tok seg inn over den norske grensa.

Dette skjedde uten at den Norske London-regjeringen var informert, og man lurte på hvor langt inn i Norge russerne ville gå.

Det var lenge også usikkert hvor lenge de sovjetiske troppene ville bli stående på norsk jord.

Nedskutt sovjetisk fly

Her er det et brennende sovjetiske fly av typen Polikarpov PO-2 som ble skutt ned ved Santajärvi 10. oktober.

25. oktober 1944

Etter harde kamper tok styrker fra Sovjetunionen kontroll over Kirkenes.

Da de sovjetiske styrkene gjorde det endelige forsøket på å erobre Kirkenes, hadde om lag 6400 mennesker fremdeles tilhold i Kirkenes-Bjørnevatn-traktene.

4000 hadde søkt ly for bomberegn og mitraljøse-ild i en av gruvegangene til gruveselskapet A/S Sydvaranger ved Bjørnevatn.

Klokken 02:15 natt til 25. oktober sto fire soldater fra Den røde armé i tunnelåpningen og sa til de mange tusen som hadde søkt tilflukt i tunnelen: «Dere er frie, heis det norske flagget».

Olaf Hansen fra Båteng i Tana var kun 18 år da tyskerne startet brenningen av Finnmark. Sammen med to brødre lå han og ventet på tyskerne med rifler og hagler – klare til å møte tyskerne til kamp.

Olaf Hansen fra Båteng i Tana var kun 18 år da tyskerne startet brenningen av Finnmark. Sammen med to brødre lå han og ventet på tyskerne med rifler og hagler – klare til å møte tyskerne til kamp.

28. oktober 1944

Sovjetiske styrker frigjorde Øst-Finnmark fram til Tanaelva.

11. november 1944

2. Bergkompani i den norske brigaden i England ankom Kirkenes i Finnmark. Det var en liten styrke på 260 mann, som var dårlig utstyrt. De hadde verken kjøretøy eller forsyninger med seg.

De beskrev finnmarkingene som «dårlige nordmenn», fordi de mente finnmarkingene hadde hatt for tett kontakt med okkupantene. Det førte til «krig» mellom Bergkompaniet og finnmarkingene. Hør dokumentaren Bestemors krig her:

Alle snakker om andre verdenskrig, men hva skjer når du bærer på en krigshistorie som ingen vil høre? Ei historie du ikke kan fortelle, fordi de som hylles som helter i andre fortellinger fra krigen, er skurkene i din.

Alle snakker om andre verdenskrig, men hva skjer når du bærer på en krigshistorie som ingen vil høre? Ei historie du ikke kan fortelle, fordi de som hylles som helter i andre fortellinger fra krigen, er skurkene i din.

Fokus på frigjøringen

NRK 2 har fredag 25. oktober en spesialsending fra Kirkenes. Da er det direktesending med aktuelle gjester, blant annet kongen, statsministeren og utenriksminister i Russland, Sergej Lavrov.

Ennå lever mange av dem som opplevde krigen og frigjøringen, og de kan i dag fortelle om opplevelsene.

I en tre timer lang fjernsynssending fra Kirkenes med Ingerid Stenvold som programleder, får vi historiene fra en av de mest bombede byene i Europa under andre verdenskrig.

Minnesmerke over falne soldater i Pechenga

Blomsterkranser er lagt ned ved minnesmerke over falne soldater i Pechenga i Russland, under markeringa av 70-årsjubileet for frigjøringa av Øst-Finnmark.

Foto: Susanne Hætta / Finnmark fylkeskommune
Laster innhold, vennligst vent..