Hopp til innhold

Derfor farges himmelen i nydelige rødtoner

Skyene befinner seg tre ganger så høyt som et fly, mye høyere enn de vanlige «værskyene».

stratosfæriske skyer

Den siste uka har det eksplodert i farger på himmelen over Longyearbyen på Svalbard.

Foto: Anastasia Gorter

I en ellers så sort og mørk tid på året på Svalbard, har himmelen blitt lyst opp i nydelig rødlige og rosa farger den siste uken.

En av dem som har tatt bilder av dette er Anastasia Gorter. Hun bor i Longyearbyen, og forklarer at det er stratosfæriske skyer som reflekterer sollyset.

– På en unik måte lyser sollysets røde spekter til oss fra nesten 30 kilometers høyde. Og det på en tid vi ikke skal kunne se blått lys engang, sier Gorter.

Sjeldent fenomen

Hun forteller at nordlyset danset over himmelen da bildet ble tatt, og at det var nesten fullmåne samtidig.

Den sjokkrosa himmelen er et relativt sjeldent fenomen. Sist det var slike skyer var i fjor, men før det har det ikke vært på over 11 år.

– Det er et forvarsel om at det er mildvær på tur med plussgrader og snøskredfare, mener Gorter.

I desember og januar er det vanligvis mørkt som natten hele døgnet. Solen bikker ikke over horisonten på Svalbard før rundt midten av februar, og først i mars kan innbyggerne i Longyearbyen se solen inne i selve byen.

Stratosfæriske skyer

Lyset går gjennom mange lag stratosfæriske skyer før det når Longyearbyen.

Foto: Nils Mehren / NRK

Iskrystaller i skyene

Det er plasseringen av skyene mellom Svalbard og fastlandet som gjør at man får dette lyset. Iskrystaller i skyene bryter lyset ned mot Svalbard igjen.

Siden lyset går gjennom så mange lag atmosfære, skjer en såkalt raileyspredning. Det vil si at det bare er det røde lyser i fargeskalaen som når øygruppen.