Hopp til innhold

Derfor blir himmelen rosa

Den siste uka har det eksplodert i rosa og lilla på himmelen over Longyearbyen på Svalbard.

rosa himmel på svalbard

Et helt spesielt rosa lys over Adventdalen på Svalbard.

Foto: John B. Slaatmo

– Det hele startet i begynnelsen av denne uka, rundt 13. januar. Men det var først nå i helga jeg har hatt fri til å ta bilder av det fantastiske lyset, sier John B. Slaatmo til NRK.

Han har sendt oss et bilde av det uvanlige fargespillet på himmelen over Adventdalen på Svalbard.

På Svalbard er det fremdeles polarnatt og mørketid. I januar er det vanligvis stort sett mørkt som natten bortimot hele døgnet, men utover i måneden vil man kunne se en lysere blåfarge på himmelen i sør midt på dagen.

Solen bikker ikke over horisonten på Svalbard før rundt midten av februar, og først i mars kan innbyggerne i Longyearbyen se sola inne i selve byen.

Spesielle skyer

Derfor er det svart og blått som er de dominerende fargene på himmelen denne tiden på året.

Longyearbyen
Foto: Perny A. S. Iversen

Dag Lorentzen, professor i fysikk ved Kjell Henriksen-observatoriet i Longyearbyen, forteller at den sjokkrosa himmelen er et relativt sjeldent fenomen. Det er over ti år siden forskerne på observatoriet har registrert lignende fargespill.

– Kilden til fargene er lyset fra sola. Nå ligger sola rundt åtte grader under horisonten her midt på dagen. Når den lyser opp på det vi kaller for polare stratosfæriske skyer så oppstår dette fenomenet, sier Lorentzen.

Skyene ligger mellom 20 og 30 kilometer over bakken, tre ganger så høyt som et fly, og mye høyere enn de vanlige «værskyene».

Sender rødt lys til bakken

– Det er plasseringen av skyene mellom Svalbard og fastlandet, som gjør at vi får dette lyset. Iskrystaller i skyene bryter lyset ned mot Svalbard igjen, sier Lorentzen.

Siden lyset går gjennom så mange lag atmosfære, skjer en såkalt raileyspredning. Det vil si at det bare er det røde lyset i fargeskalaen som når Svalbard.

– Vi er usikre på akkurat hvorfor det skjer, men vi må ha disse skyene på plass, og det er sjelden de ligger plassert akkurat sliks om de gjør nå, sier Lorentzen.

Han forteller at fenomenet vil fortsette så lenge forholdene i atmosfæren er sliks om de er nå.