Delte ut Benjaminprisen: – Arbeidet mot rasisme er viktigere enn noen gang

Mor til Benjamin Hermansen som ble drept for 15 år siden, mener arbeidet mot rasisme er viktigere enn noen gang. Mandag ble Benjaminprisen 2015 delt ut til Sjøvegan videregående skole.

Marit Hermansen, Benjaminprisen

Marit Hermansen er jurymedlem i Benjaminprisen. Mandag var hun på Sjøvegan videregående skole for å dele ut prisen.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Prisen deles hvert år ut til en skole som tar engasjementet og arbeidet mot rasisme og diskriminering videre.

Sjøvegan videregående skole i Salangen fikk årets Benjaminpris. Mandag ble prisen delt ut av Elisabeth Aspaker, som fungerer som kunnskapsminister mens Torbjørn Røe Isaksen har permisjon.

Juryformann Guri Hjeltnes mener det antirasistiske arbeidet som gjøres der, er et forbilde for andre skoler.

– Arbeidet er hyperaktuelt dessverre. Det antirasistiske arbeidet som gjøres her med over 300 elever, er et forbilde. Jeg tror mange skoler kan se og lære av Sjøvegan-modellen, sier Hjeltnes til NRK.

– Skaper gode møteplasser

Marit Hermansen har helt fra da Kunnskapsdepartementet spurte henne i 2002, ett år etter at hun mistet sin sønn, vært med i arbeidet med Benjaminprisen.

– Hun er selv lærer og er i skolen, og kan dette godt. Marit er en god støttespiller, og er her som jurymedlem, men også fordi hun er Benjamins mor, forteller Guri Hjeltnes.

Guri Hjeltnes og Marit Hermansen, Benjaminprisen

Guri Hjeltnes og Marit Hermansen er enige i at arbeidet mot rasisme er viktigere enn noen gang.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Det er første gang Benjaminprisen deles ut så langt nord. Marit Hermansen tror Sjøvegan videregående skole har funnet en god form på sitt arbeid for å integrere minoritetselever.

– De skaper gode møteplasser på skolen sin som gjør at elever fra ulike kulturer og med helt ulik bakgrunn kan møtes og bli kjent med hverandre. Det er noe av det viktigste vi gjør.

– Flere burde se til Sjøvegan

Hermansen tror at arbeidet mot rasisme er viktigere enn noen gang nå som Norge tar imot flere asylsøkere, og norsk asyl- og innvandringspolitikk blir mye diskutert.

– Det er noe av det aller viktigste vi gjør og mange flere burde se til denne måten som Sjøvegan jobber på, for å se at det er fullt mulig å integrere ulike kulturer i den samme sammenhengen. Det er 15 år siden Benjamin ble drept og vi har delt ut prisen i 14 år, og den er viktigere enn noen gang, sier Marit Hermansen.

Hun forteller at rasismen er der hele tiden, og at vi må jobbe for å endre holdninger og skape et samfunn som vi kan være i alle sammen.

– Jeg tror prisen kan bety veldig mye for et lokalsamfunn. Det gir en anerkjennelse til alle disse som jobber i lokalmiljøet med å skape det gode samfunnet som vi alle skal være en del av. Det tror jeg er veldig viktig.