Hopp til innhold

Nyter teltlivet i 20 minusgrader

LONGYEARBYEN (NRK): Like nedenfor flyplassen i Longyearbyen har rundt 100 turister funnet tak over hodet i små og store telt på campingplassen

turist campingplass

Dagmar Outerfangers føler at hun lever som i ett slott i teltet sitt på campingplassen i Longyearbyen

Foto: Bernt Olsen / NRK

– Her er det lille grønne slottet mitt. Jeg har bygd en liten vegg rundt, og jeg skal fylle opp med mer snø for det skal bli mer vind, sier nederlandske Dagmar Outerfangers, og viser fram teltet hun har satt opp, og som er hjemmet hennes denne uka.

I forbindelse med den totale solformørkelsen 20. mars er det ventet et sted mellom 1500 og 2000 gjester til Longyearbyen på Svalbard.

I Longyearbyen finnes det rundt 800 gjesterom, mens det finnes rundt 200 rom i de russiske bosettingene og andre steder rundt på øygruppa.

Dermed er det mange som har vært nødt til å finne seg alternativ overnatting, og flere har valgt å gjøre som Dagmar. På campingplassen like ved flyplassen i Longyearbyen er det både folk fra Japan, Sverige, USA, Australia og Storbritannia.

Dagmar Outfangers gjør som mange andre: Bor i telt på Svalbard for å få med se solformørkelsen.

Dagmar Outfangers gjør som mange andre: Bor i telt på Svalbard for å få med se solformørkelsen.

Full campingplass

campingplass longyearbyen

Andreas Umbreit driver campingplassen i Longyearbyen. Vanligvis starter han ikke sesongen før i april.

Foto: Bernt Olsen / NRK

– Vi forventer et sted opp mot 100 personer på campingplassen natt til fredag. Det er opp imot det maksimale av det vi kan ta imot, sa Andreas Umbreit, som driver campingplassen, tidligere denne uka.

Ønsket om å sove ute i kulden var det som lokket Dagmar til Svalbard, som innrømmer at hun kanskje er bitt av den arktiske basillen.

  • Vi vil gjerne ha dine bilder av solforørkelsen! Merk dem med #yrno på Instagram.

– Og bare se på den utsikten! Om vi er skikkelig heldige, kan vi se hele solformørkelsen herfra i morgen, sier hun.

Men selv om hun trives, og sier hun har det godt og varmt i teltet inne i soveposen, er det noen ting som ikke er så lettvint med teltlivet i Arktis.

Hva er solformørkelse
Foto: Grafikk: Marco Vaglieri / NRK

Sender direkte fra Svalbard

– Det er veldig mye klær som må av og på, om jeg for eksempel må ut på do, eller om jeg må ut og hente noe. Jeg må hele tiden planlegge.

Andreas Umbreit er glad for at flere velger å gjøre som Dagmar.

– Besøk på Svalbard burde handle om naturopplevelser, og solformørkelsen er jo også en naturopplevelse, sier han.

Fra klokka 10 fredag sender NRK direkte fra solformørkelsen på Svalbard. Få med deg sendinga på NRK1 eller på NRK.no mellom klokka 10 og klokka 12.

Solformørkelse på Svalbard