Hopp til innhold

Brødretur ble film fra Bjørnøya

Et to måneders opphold på Bjørnøya er snart klar for kinopremiere. – En eventyrfilm om å følge drømmen sin, sier regissøren.

wegge1

Brødrene Wegge dro på drømmetur som ble til eventyrfilm

Foto: Weggebros

Under åpninga av Nordkapp internasjonale filmfestival onsdag tok åpningsfilmen publikum til et sted enda lengre nord, et sted de fleste bare kan drømme seg til.

Fulgte drømmen

I april i fjor reiste tre brødre på en spesiell utflukt til Bjørnøya. I to måneder skulle de utforske naturen, og aller mest bølgene langt til havs. Et miljøprosjekt, et brødreprosjekt, et drømmeprosjekt. Inge Wegges langfilmdebut tar kinopublikum med på en reise med flere perspektiver.

Filmskaper Inge Wegge er 28 år, bosatt i Kabelvåg og oppvokst i Hurum. Nå sitter han sammen med lyddesigner Rune Hanssen i Tromsø og gjør siste finpuss på sin langfilmdebut, «Bjørnøya». Med undertittel «Følg drømmen».

Inge fulgte drømmen til Bjørnøya i Barentshavet, et stykke sør for Spitsbergen. Sammen med brødrene sine, Markus på 26 og Håkon på 22 ville han surfe et sted ingen hadde surfa bølgene før.

Måtte overbevise sysselmannen

Men det var ikke enkelt, og det krevde lang tids planlegging.

– To år med planlegging, avslag og forberedelser, sier han.

Inge Wegge og Rune Hansen i studio

Inge Wegge gjør siste finpuss på filmen i studio sammen med Rune Hansen

Foto: Hege Iren Hanssen / NRK

De måtte ordne transport til Bjørnøya og de måtte ordne tillatelse fra Sysselmannen på Svalbard. Bjørnøya er et naturreservat med strenge bestemmelser.

– Vi var nok de første turistene som har vært der over så lang tid, sier Wegge til NRK.

Han var også klar over at det var farlig. Om det er dårlig vær så kan ikke helikoptret landet.

– Hvis du skader deg der, eller det er dårlig vær, så kan du ikke få hjelp. Vi måtte jo overbevise sysselmannen om at vi visste hva vi drev med. Jeg tror Lars Monsen hadde fått lov med det samme, men det var ingen som visste hvem vi var og at vi kunne noe særlig, så vi måtte overbevise dem om, sier han.

Inge Wegge er tv- og filmfotograf og har blant anna jobba med TV-serien 71 grader nord. Hans film« Nordfor sola», har blant anna gjesta flere internasjonale filmfestivala. Og tema var ikke ulikt «Bjørnøya».

Wegge-brødrene

Wegge-brødrene på Bjørnøya

Foto: Privat / NRK

Med støtte fra Nordnorsk filmsenter kunne brødrene starte på sin drømmetur. I ettertid har kinodokumentaren fått finansiering blant anna fra Norsk filminstitutt.

– Det å lage film på det jeg gjør er en perfekt kombinasjon. Det tar kanskje bort fokuset fra det å bare være til stedet, men så kan man også ta seg opplevelsene hjem og dele med andre og inspirere andre. Så kanskje ved å lage film om det så gjør man det litt mindre egoistisk på en måte, sier han.

Oppturer og nedturer

Nå skal brødrene dele både oppturer og nedturer med kinopublikum.

For eksempel: Når man har matbudsjett på null kroner, kan det bli noen dager med sult. Tonnevis med søppel plukkes i fjæra på øya, og viser at verden har et forsøplingsproblem. Og hva gjør du når du like før drømmeturen starter får vite at du skal bli far?

Wegge-brødrene

Opplevelser fra Arktis er blitt til film

Foto: Weggebros / NRK

– Det var ganske spesielt å være på Bjørnøya med bare en satelitttelefon og ha kontakt med det to der hjemme, sier Wegge.

Med «Nordfor Sola» var Wegge sin egen distributør, og brukte Vimeo til å spre filmen til et stort publikum. Han ivrer for nærheten mellom publikum og regissør, på samme måte som han ivrer for naturopplevesa, milljøet og en film som ikke er iscenesatt, og som er uten manus.

– Jeg har så lyst å fortelle så mye med mine filmer, jeg har så mange premisser. Men først og fremst inspirere folk til å følge drømmen sin, sier en spent regissør før filmen skal ut på kinoer i Norge i høst.

wegge2

Inge Wegge vil inspirere folk til å følge drømmen sin

Foto: weggebros