Hopp til innhold

Brennhet øy i et hav av fraflytting: Fisken lokker folk til Bilals paradis

Folketallet stuper i distriktene, men noen steder vil det faktisk gå oppover, spår forskerne. Hjemkommunen til Bilal fra Stjernekamp kan vokse fra 1000 til 1300 innbyggere på grunn av rekordfisker og oppdrett.

Bilal Saab

HERLIGE HASVIK: Storfisken er både livslykke og næringsvei i Hasvik på Sørøya, der gullstrupen Bilal Saab er fiskeguide.

Foto: Hasvik Hotell

De ferske beregningene om folketallet overrasker ingen:

Distriktene blir sakte, men sikkert forgubbet og avfolket – selv om vi totalt sett blir flere nordmenn.

kartet til Statistiske sentralbyrå er det rød markering av alle kommuner som trolig vil vokse med 15 prosent eller mer fram til 2050. De ligger tett på østlandsområdet og rundt de store byene.

I hele Nord-Norge er det bare to brennhete kommuner: Hasvik og Gamvik i Finnmark.

I begge vil folketallet vokse med omkring 30 prosent fram til 2050, ifølge framskrivningen til Statistisk sentralbyrå.

– En perle

– Jeg synes ikke det høres usannsynlig ut, sier Bilal Saab fra Hasvik. Det meste av hjemkommunen hans ligger på Sørøya, som er uløselig knyttet til verdensrekorder på torsk og flere andre fisker.

– Sørøya er ikke en ukjent perle lenger, for vi har fått et navn, men det er en perle som bare blir ventet på å bli oppdaget av alle, sier Saab.

Stjernekamp-vinneren deler tida si mellom musikken og jobben i familiens turistbedrift. Han mener reiselivet har store muligheter til å vokse videre og gi nye arbeidsplasser i framtida, sammen med havbruk og mer tradisjonelt fiske.

– Mange unge trekkes til det sosiale livet på større steder. Hvordan kan Hasvik bli kult nok?

– Jeg skal ikke være noen ekspert på flyttestrøm, men jeg ser for meg at det også vil være mange som ikke vil til byene, og som heller vil leve mindre stressende, sier Saab.

– Mye av det jeg verdsetter er umulig å oppleve i byen. Som at du går 300 meter utenfor bygda og møter et rypekull, eller legger deg rett utfor moloen og ordner middag.

Fra Norges verste til bolystpris

Eva Husby har sett at det har gått opp og ned siden hun ble ordfører. Levekårsundersøkelsen pekte ut Hasvik som Norges verste kommune i 2008, og folketallet nådde bunnen på 934 mennesker i 2010. De siste årene har det vært nokså stabilt på litt over 1000 mennesker.

I fjor fikk de like godt bolystprisen fra fylkeskommunen.

Eva Husby med kaffekopp

Ordfører Eva Husby (64) så at folketallet i Hasvik nådde bunnen i 2010. Siden har de blitt omkring 100 flere innbyggere.

Foto: Knut-Sverre Horn

– Vi er veldig glad for prognosene som sier at det går oppover, men vi er også realitetsorientert. Vi vet at det skal lite til før det går den andre veien, sier Husby.

– Akkurat nå er vi i en fase med synkende folketall, fordi en del barnefamilier har flyttet.

Ordføreren har likevel tro på at de skal skape nye arbeidspasser og leve opp til forskernes tall.

Oppdrettsgiganten Cermaq er i ferd med å etablere et stort anlegg for smolt, altså smålaks. Det vil gi 25 helårs arbeidsplasser.

Hasvik kommune satser på utleieboliger, næringsutvikling og kompetanseheving hos innbyggerne, ifølge ordføreren.

– Jeg har veldig stor tro på framtida i Hasvik og på kysten generelt. Havet er viktig, det er store ressurser vi kan utnytte der, sier Husby.

Kart over forventet folketallsvekst i Finnmark

I hele Nord-Norge er det bare to kommuner som kan vente seg kraftig vekst i folketallet. SSB tror Hasvik kan vokse fra fra 1005 til 1303 innbygger, Gamvik fra 1132 til 1477.

Grafikk: Statistisk sentralbyrå

Trege trender

Finnmark er ofte på toppen av de kjipe statistikkene, men de fleste kommunene der vil trolig vokse – i alle fall bitte litt.

Det er verre stilt i Nordland og Innlandet. Der vil trolig halvparten av kommunene ha negativ utvikling, sier forsker Sturla Løkke ved SSB.

Han tar forbehold om at framskrivningene av folketallet har en viss usikkerhet. Forskerne har ikke undersøkt konkret hvilke etableringer som er på gang i hver kommune. I stedet har de tatt utgangspunkt i sammensetningen av befolkningen og den utviklingen som har vært de siste årene.

Løkke mener kommunene selv har den beste lokalkunnskapen til å vurdere hvor godt prognosene treffer.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark