– Sp må snakke bredere enn bare distrikt og bønder

Sandra Borch trekker seg som Sp-topp fordi hun er uenig med partiets næringspolitikk.

Gjestet Dagsrevyen på NRK1.

Derfor trekker Borch seg: Se intervjuet fra Dagsrevyen tirsdag.

– Jeg føler at jeg ikke når gjennom med næringspolitikken jeg ønsker å fronte. Det jeg har tatt til orde for er at Senterpartiet må begynne å tenke nytt, tenke bredere og tenke på vår næringsprofil, sier Borch i et intervju i Dagsrevyen tirsdag kveld.

Ungdomslederen i Senterpartiet sendte tirsdag en e-post til sentralstyret i Senterpartiet der hun skriver at hun likevel ikke vil stille til gjenvalg under landsmøtet til Senterungdommen i november.

Tidligere tirsdag bekreftet Borch overfor VG at hun trekker seg. Sandra Borch har vært leder av Senterungdommen siden 2011.

I et intervju på Dagsrevyen tirsdag kveld utdyper den profilerte ungdomslederen hvorfor hun nå er ferdig med rikspolitikk. Hovedgrunnen til at hun nå velger å gi seg er at hun mener det ikke er rom for å tenke nytt i partiet.

– Sentralt mener jeg at det har vært altfor lite nytenkning på hvordan man ønsker å utforme Senterpartiet sin politikk videre.

Artikkelen fortsetter under videoen

Sandra Borch sier hun gir seg som leder av Senterungdommen fordi hun mener at Senterpartiet har gått i feil retning. 
– Vi har blitt et smalt parti. Jeg mener vi bør bli bredere nå.

– Jeg mangler motivasjon til å drive politikk

– Kaster bort tida

Borch sa til VG tidligere tirsdag at hun ikke tror partiet vil gjøre endringer før de er under sperregrensen.

– Jeg føler at jeg kaster bort tiden på å sitte som leder, når jeg ikke får til noe som helst og ikke får gehør for noen tanker, sa Borch.

– Tenker du nytt er du med en gang en urokråke som egentlig bør rett ut.

På spørsmål fra NRK på om hun mener at Liv Signe Navarsete bør trekke seg som partileder, svarer Borch følgende:

– Nei, dette mener jeg er hele det sentrale partiets ansvar; statsrådene, partiledelsen, sentralstyret. Alle sitt ansvar.

– Hva konkret mener du Sp må gjøre for å vokse?

– Senterpartiet må snakke bredere enn bare distrikt og bønder. Vi er nødt til å gå konkret på næringsutvikling med kysten; fiskeri, havbruk og små private bedrifter. Den næringsprofilen ønsker jeg Sp skal ta tilbake. Vi må bli næringspartiet Senterpartiet, og se at også private løsninger er gode løsninger, forteller Borch under intervjuet i Dagsrevyen.

– Synd

Olje- og energiminister Ola Borten Moe fra Senterpartiet sier til NRK at det er synd at Borch velger å trekke seg.

– Hun har vært en markant leder for Senterungdommen, og gjort en god jobb. Hun har preget sin tid, sier Moe.

Gikk hjem i protest

Under Senterpartiets valgvake i Oslo ble 5,5 prosent og ti mandater på Stortinget feiret som en stor seier.

Det provoserte ifølge VG Borch kraftig.

– Jeg har kjent veldig på det den siste uka. Når partiet velger å ta seg en stor fest etter det valgresultatet, som jeg ikke skjønner at man kan være fornøyd med, så tyder det på en total mangel på selvkritikk. Jeg gikk hjem i protest, sier hun.

Torstein Lerhol

Sentralstyremedlem i Spu, Torstein Lerhol, sier han er informert om avgangen til lederen.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Ikke motivert

Borch går av under landsmøtet i november. Før årets stortingsvalg takket hun egentlig ja til å bli nominert for et nytt år.

– Jeg har ikke motivasjon til å fortsette nå. Jeg føler ikke at jeg når inn med mine ideer sentralt. Det er frustrerende, og jeg orker ikke å bruke et år til av livet på det, sier hun.

Hva Borch skal gjøre fremover er hun usikker på.

– Bra for meg og partiet

– Jeg har ingen planer foreløpig. Jeg har ha noen dager fri etter landsmøtet, og så får jeg bli vanlig jobbsøker, som alle andre.

Borch er utdannet jurist. Hun er født og oppvokst i Lavangen i Troms.

Hun har blant annet vært medlem av Lavangen kommunestyre fra 2007, 2. vararepresentant til Stortinget fra Troms fra 2009 samt medlem av Troms fylkesting fra 2011.

– Kjempetrist

– Jeg fortsetter lokalt med politikk, og man kan aldri love at man er ferdig i politikken. Men både for min og for partiets del er det bra at jeg tar noen år med arbeidserfaring. Så får jeg heller komme tilbake, sier Borch.

Sentralstyremedlem i Spu, Torstein Lerhol, sier til VG at han er informert om Borch avgang. Han synes det er synd at hun nå trekker seg.

– Hun har vært en av Senterpartiungdommens mest markante ledere. Under henne har Spu blitt relevante i politikken. Det er kjempetrist for partiet og for min egen del, men jeg har forståelse for det, sier han.

Lundteigen: – Må være stolt av Senterpartiets røtter

Per Olaf Lundteigen

Per Olaf Lundteigen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen sier til NRK at han mener at Sandra Borch har et lite poeng i deler av kritikken hun kommer med mot partiet, men at det blir for lite nyansert.

– Det er flere av oss som har følt at det har vært vanskelig noen ganger å si ifra noen ganger og å stå på partiets program. Det har vært krevende mange ganger i regjeringssammenheng, sier han.

Lundteigen mener at alle ønsker at det skal utvikles politikk og nye løsninger til enhver tid, men at det er mer krevende når man samtidig sitter i det enorme arbeidspresset som en regjeringsdeltagelse innebærer.

– Det er slik det blir i en regjeringskonstellasjon, hvor det er forskjellige meninger og hvor ledelsen er avhengig av å støtte det som til enhver tid er regjeringens flertallsbeslutninger, sier han.

Senterpartipolitikeren fra Øvre Eiker sier han er en av dem som ønsker at partiet skal tenke nytt basert på de sterke røttene som Senterpartiet har med basis i primærnæringene.

– Det er noe vi må være stolt av, ikke si at det er en boble slik som Sandra Borch gjorde da hun gikk av.