Hopp til innhold

Statens Naturoppsyn avkrefter bjørneobservasjoner nær Salangen sentrum

Politiet har fått flere meldinger om at bjørn er observert i sentrum av Sjøvegan i Troms. Statens Naturoppsyn avkrefter etter å ha vært i området med spesialtrent hund.

Sjøvegan

Det er i Sjøvegan sentrum bjørnen har blitt observert. Like ved ligger et asylmottak, en barnehage og et boligfelt.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Operasjonsleder i Troms politidistrikt, Jørgen Ahlquist, bekreftet fredag at de hadde mottatt observasjoner av bjørn i skogbrynet ovenfor Sjøvegan sentrum i Salangen kommune i Troms.

– Klokka 12 fikk vi inn to meldinger med få minutters mellomrom, sier han.

Operasjonslederen fortalte at kommunen varslet barnehage og andre institusjoner.

– I løpet av 22 år i jobben kan jeg ikke huske å ha blitt varslet om bjørn i tettbygde strøk før, sier operasjonslederen.

Like før klokken 16 fredag avkrefter Statens Naturoppsyn (SNO) at det er bjørn som er observert like ved sentrum fredag, etter at de har vært i området med spesialtrent hund.

– Den vil markere umiddelbart hvis det har vært bjørn i området. Den viste ingen form for markering på bjørn. Med bakgrunn i det kan vi si at det ikke er bjørn som er observert, sier Morten Kjørstad i SNO.

Lite å bidra med

– Det er ganske vanlig at vi får melding om bjørn fra ulike steder, men det har flere ganger vist seg at det ikke stemmer. De kan ha sett et annet mørkt dyr, men her ser vi ikke grunnlag til å se på saken videre, sier Kjørstad.

Politiet sendte tidligere fredag en patrulje til stedet, men sa at det kommunen og Statens Naturoppsyn (SNO) som har ansvar for videre oppfølging.

– Vi sender en patrulje, men utstyrsmessig har vi lite å bidra med, sa Ahlquist i Troms politidistrikt.

Torsdag ble en bjørn observert midt i veibanen i Salangen, men politiet kan ikke bekrefte om det er samme bjørn de mottok melding om fredag.

– Vi vet at det har vært bjørnejakt i området de siste dagene siden området har vært plaget med bjørn.

Flere bjørn skutt i Troms

De siste ukene har tre bjørner blitt skutt i Troms. To i Bardu, og en i Salangen.

– Bjørn er jo per definisjon freda, så det må innhentes tillatelser hvis den skal felles, sier operasjonslederen.

Politiet har blitt enig med kommunen om å gå ut med informasjon om bjørnen for å kunne varsle innbyggerne om at det er bjørn på ferde.

– Bjørnen er jo redd mennesker i utgangspunktet. Nå er den observert nær bebyggelse. Hvem vet hva en redd bjørn kan finne på, så vi er føre var, sier han.

Meldt om observasjon ved asylmottaket

– Det er veldig ubehagelig å få sånne meldinger, vi blir jo satt i beredskap alle sammen.

Det sier mottaksleder for Sjøvegan asylmottak, Jenny Myrvoll, etter at hun fikk melding om at det fredag ble observert bjørn like i nærheten.

Hun forteller at de har ba beboerne om å ta forholdsregler.

– Politiet ba SNO stille med hunder for å forfølge observasjonen og spor, sier ordfører i Salangen kommune, Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp).

Ordfører i Salangen Sigrun Wiggen Prestbakmo

Ordfører i Salangen kommune, Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp) sier bjørnen ikke skal være i området.

Foto: Arild Moe / NRK

– Dette sier noe om omfanget av bjørn i dette området, sa ordføreren, som mener nasjonale myndigheter må ta ansvar for dyrene.

– Skadefellingstillatelsen er jo ikke gjeldende lengre, og vi vet ikke hvilken type bjørn dette er, men vi er nødt til å forsikre oss om at den forsvinner ut av området. Den skal ikke være her, sa Prestbakkmo, før kontrabeskjeden kom fra SNO fredag ettermiddag.

Landbrukskontoret i Bardu har søkt om ny skadefellingstillatelse i området Salangen, Lavangen og deler av Målselv.