Nok en bjørn skutt i Indre Troms: – Det er fortsatt altfor mange bjørn

Natt til torsdag ble nok en bjørn skutt i Bardu, kun to dager etter at en annen bjørn ble skutt i samme område. Ordføreren i Bardu kommune mener imidlertid at det ikke er nok.

Bjørn felt i Bardu

De siste ukene har bjørnene tatt livet av flere titalls sauer i kommunene Bardu, Salangen og Lavangen.

Foto: Kristian Hanstad

Bjørnen ble skutt i Salangsdalen ved i Bardu ved Polar Park etter flere timers jakt.

Bjørnen ble tatt ut i nærheten av den sauebesetninga som har hatt størst tap i Bardu, opplyser ordfører Toralf Heimdal.

– Bjørnen var egentlig høyt til fjells og kom ned mot en reinflokk og nærmet seg Polar Park. Jakta startet i 1530-tiden på ettermiddagen, så det tok ganske mange timer før den var felt, sier ordfører i Bardu, Toralf Heimdal.

Det er opptil fire bjørner som de siste ukene har tatt livet av flere titalls sauer i kommunene Bardu, Salangen og Lavangen.

Tidligere denne uka ble den første av de fire bjørnene tatt ut – etter ti dager med jakt.

– De to bjørnene som nå er tatt ut har sannsynligvis herjet i den ene saueflokken. Men det er også en annen besetning som har DNA-spor fra en tredje bjørn, og den skal jo i henhold til rovviltforliket på Stortinget tas ut.

Toralf Heimdal

Ordfører i Bardu kommune Toralf Heimdal sier det er bra for sauebøndene i området at enda en bjørn er skutt. Han mener likevel det fortsatt er for mye bjørn i området.

Foto: Tora Kyllingstad / NRK

– Må tas ut mer bjørn i dette området

Selv om de to bjørnefellingene gjør at enkelte av sauebøndene i området kan puste lettet ut, mener ordføreren at det fortsatt må gjøres mer.

– På sikt er dette bare en liten reduksjon, og jeg mener at det fortsatt er altfor mange bjørn, så det må tas ut mer bjørn i dette området.

Statsforvalteren i Troms og Finnmark har gitt jaktlaget i Bardu fellingstillatelser på to bjørner. Nå gjenstår det skadefelling på en bjørn i Lavangen og Salangen.

Tillatelsen går imidlertid ut neste tirsdag, og ordføreren håper nå Miljødirektoratet følger opp saken.

– Det er også en annen sauebesetning som har DNA-spor fra en tredje bjørn, og den skal jo i henhold til rovviltforliket på Stortinget tas ut, men vi er nødt til å ta en fot i bakken og se om vi skal fortsette å søke på ny fellingstillatelse på den. Vi må se på de samla ressursene vi har.

I tillegg roser ordføreren jaktlaget som har tatt ut de to bjørnene.

– Jeg er veldig takknemlig for at vi har et sånt skadefellingslag som står på dag etter dag, som prøver å avhjelpe situasjonen til bøndene. De gjør en fantastisk innsats.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Vilde Kristine Malmo på Nordnytt

Se kveldens Nordnytt med Vilde Kristine Malmo

Se kveldens Nordnytt med Vilde Kristine Malmo