Hopp til innhold

Nok en bjørn skutt i Indre Troms: – Det er fortsatt altfor mange bjørn

Natt til torsdag ble nok en bjørn skutt i Bardu, kun to dager etter at en annen bjørn ble skutt i samme område. Ordføreren i Bardu kommune mener imidlertid at det ikke er nok.

Bjørn felt i Bardu

De siste ukene har bjørnene tatt livet av flere titalls sauer i kommunene Bardu, Salangen og Lavangen.

Foto: Kristian Hanstad

Bjørnen ble skutt i Salangsdalen ved i Bardu ved Polar Park etter flere timers jakt.

Bjørnen ble tatt ut i nærheten av den sauebesetninga som har hatt størst tap i Bardu, opplyser ordfører Toralf Heimdal.

– Bjørnen var egentlig høyt til fjells og kom ned mot en reinflokk og nærmet seg Polar Park. Jakta startet i 1530-tiden på ettermiddagen, så det tok ganske mange timer før den var felt, sier ordfører i Bardu, Toralf Heimdal.

Det er opptil fire bjørner som de siste ukene har tatt livet av flere titalls sauer i kommunene Bardu, Salangen og Lavangen.

Tidligere denne uka ble den første av de fire bjørnene tatt ut – etter ti dager med jakt.

– De to bjørnene som nå er tatt ut har sannsynligvis herjet i den ene saueflokken. Men det er også en annen besetning som har DNA-spor fra en tredje bjørn, og den skal jo i henhold til rovviltforliket på Stortinget tas ut.

Toralf Heimdal

Ordfører i Bardu kommune Toralf Heimdal sier det er bra for sauebøndene i området at enda en bjørn er skutt. Han mener likevel det fortsatt er for mye bjørn i området.

Foto: Tora Kyllingstad / NRK

– Må tas ut mer bjørn i dette området

Selv om de to bjørnefellingene gjør at enkelte av sauebøndene i området kan puste lettet ut, mener ordføreren at det fortsatt må gjøres mer.

– På sikt er dette bare en liten reduksjon, og jeg mener at det fortsatt er altfor mange bjørn, så det må tas ut mer bjørn i dette området.

Statsforvalteren i Troms og Finnmark har gitt jaktlaget i Bardu fellingstillatelser på to bjørner. Nå gjenstår det skadefelling på en bjørn i Lavangen og Salangen.

Tillatelsen går imidlertid ut neste tirsdag, og ordføreren håper nå Miljødirektoratet følger opp saken.

– Det er også en annen sauebesetning som har DNA-spor fra en tredje bjørn, og den skal jo i henhold til rovviltforliket på Stortinget tas ut, men vi er nødt til å ta en fot i bakken og se om vi skal fortsette å søke på ny fellingstillatelse på den. Vi må se på de samla ressursene vi har.

I tillegg roser ordføreren jaktlaget som har tatt ut de to bjørnene.

– Jeg er veldig takknemlig for at vi har et sånt skadefellingslag som står på dag etter dag, som prøver å avhjelpe situasjonen til bøndene. De gjør en fantastisk innsats.

Siste fra Troms og Finnmark