Hopp til innhold

Bergstø avviser vennetjenester

Kirsti Bergstø hevder hun handlet i god tro da hun sørget for at tidligere partikamerater fikk tilskudd fra departementet.

Kirsti Bergstø, SU

Kirsti Bergstø fra Finnmark må finne seg en ny jobb.

Foto: Bergit Svendseid/Changemaker

I dag valgte hun likevel å trekke seg som statssekretær i Barne,- likestillings,- og inkluderingsdepartementet.

– Det jeg vil si, er at jeg har gjort noen feilvurderinger, men jeg har ikke gjort noe galt med overlegg, sier Bergstø til NRK.

Les alt om saken her

Bergstø sentral

Hun har vært i hardt vær etter at den såkalte selvforsvarssaken eksploderte i media. NRK har gjentatte ganger forsøkt å få henne i tale, men departementet har hele veien henvist til Audun Lysbakken.

Men i dag trakk statsråden seg.

Årsaken er avsløringene rundt hvordan to organisasjoner med tette bånd til SV fikk penger til å drive selvforsvarskurs uten at noen andre fikk søke.

En rekke interne dokumenter har vist at det var Bergstø som valgte å overkjøre embetsverket da organisasjonen Jenteforsvaret fikk penger fra departementet. Det var også Bergstø som bestemte at tildelingen ikke skulle ut på anbud.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Nekter for kameraderi

Video Lysbakken snakker om avgangen i Dagsrevyen 5. mars 2012

VIDEO: Audun Lysbakken snakker om avgangen i Dagsrevyen 5. mars 2012

Jenteforsvaret har sitt utspring i Sosialistisk Ungdom, der Bergstø har vært leder. Likevel avviser hun alle påstander om kameraderi.

– Det er aldri snakk om vennskapsbånd i slike situasjoner, men at politikerne skal være tilgjengelige for ungdomsorganisasjonene, sier Bergstø til NRK.

Ifølge Bergstø stemmer det ikke at hun favoriserte partivenner. Hennes forsvar er at hun ikke visste at hun brøt økonimireglementet da hun sørget for at Jenteforsvaret fikk penger uten anbudsrunde.

– Jeg ønsker å være med på å ta ansvar for de feil som er gjort, og da synes også det var naturlig å be om å gå fra min post, sier hun.

Får ikke bli i BLD

Bergstø sier altså at hun selv valgte å trekke seg.

Under pressekonferansen i dag sa også Audun Lysbakken at det er naturlig at hele den politiske ledelsen i BLD følger han ut døren.

Men samtidig annonserte Kristin Halvorsen, som nå er settestatsråd i departementet, at statssekretær Henriette Westhrin får fortsette.

Reiser hjem

Bergstø sier til NRK at hun nå kommer til å reise hjem til Finnmark.

Men det betyr ikke at hun snur ryggen til politikken.

– Så lenge det finnes klasseforskjeller, og så lenge det finnes kjønnsmakt, kommer jeg til å være et politisk menneske, sier hun.

Bergstø sier hun stiller seg til disposisjon for SV lokalt.

– Jeg er motivert for å gjøre en innsats for SV, og det kan man gjøre flere steder, både lokalt og nasjonalt.