Hopp til innhold

Støre benekter militær link på Svalsat

Utenriksminister Jonas Gahr Støre benekter at norsk satellittanlegg på Svalbard laster ned data som brukes i krig.

SvalSat

Satellittstasjonen Svalsat ligger på Platåfjellet likie utenfor Longyearbyen på Svalbard.

Foto: KSAT (Kongsberg Satellite Services)

«Det fremkommer nylig påstander om at data fra norske SvalSat blir brukt til etterretning og militære formål, blant annet i Libya-krigen. Kan utenriksministeren redegjøre for om disse påstandene er riktige, og om aktiviteten i så fall er i tråd med Svalbardtraktaten? » skriver Bård Vegard Solhjell (SV) i et skriftlig spørsmål til utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

NRK har nylig skrevet om boken til Bård Wormdal, «Satellittkrigen.» Her skriver forfatteren at han kan bevise at satellittdata som lastes ned på Svalbard, blant annet blir brukt under krigføringen i Libya.

Brudd på Svalbardtraktaten

– Det foregår en god del ting på Svalbard som ikke offentligheten har helt kjennskap til. Kanskje ikke mange av politikerne heller. Jeg mener at mange av satellittene som laster ned data ved SvalSat brukes i spionasje, hevder Wormdal, som til daglig er journalist i NRK.

Han mener at aktiviteten på Svalsat kan være et brudd på Svalbardtraktaten, som sier at det er forbudt å bruke Svalbard i militær sammenheng.

Påstandene i «satellittkrigen», slik de ble gjengitt hos NRK, er bakgrunnen for at Solhjell stiller et skriftlig spørsmål til utenriksministeren.

Store mengder data

Støre skriver i sitt svar at data som lastes ned til Svalsat, går videre til kommersielle selskaper eller offentlige romfartsorganisasjoner, og at ingen data går direkte til militære formål.

Støre skriver også at satellitten som nevnes i Wormdals bok, ikke laster ned data til Svalsat.

«Når det gjelder hvorvidt andre data nedlest fra Svalbard kan ha vært benyttet i Libya så kjenner vi ikke til dette. Dette må sees i sammenheng med at store mengder data som leses ned på Svalbard gjøres allment tilgjengelig etter nedlesning. At data nedlest på Svalbard også kan ha en nytteverdi for militære brukere er i seg selv ikke problematisk i forhold til Svalbardtraktaten,» skriver Støre.

Han avrunder med at myndighetene er opptatt av å følge Svalbardtraktaten, og ha strenge retningslinjer for militær aktivitet på Svalbard.

Fornøyd med svar

Solhjell er fornøyd med svaret fra ministeren.

– Han gjør det klart at de ikke ser at vi bryter svalbardtraktaten, og at det ikke leveres direkte til militære formål. Jeg stoler på at utenriksdepartementet har oversikt, sier Solhjell til NRK.

Han har tillit til at myndighetene forholder seg til lovverket, og oppfører seg ryddig.