Hopp til innhold

Bygger ulovlig satelittstasjon

Et russisk forskningsinstitutt har begynt å bygge et satellittanlegg i Barentsburg på Svalbard, uten tillatelse fra Sysselmannen.

satelitt Barentsburg

Dette satellittanlegget i Barentsburg på Svalbard er ulovlig satt opp.

Foto: Arild Lyssand / Sysselmannen

Statsadvokat Lars Erik Alfheim.

Assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Så langt er tre betongfundamenter driftsbygg og kabelgater oppført på fjellet bak den russiske bosettingen Barentsburg på Svalbard. Det viser et bilde Sysselmannen tok under en inspeksjon i høst.

Tre antenner skal plasseres på anlegget, men om Sysselmannen på Svalbard ikke får de svarene de ønsker, er det ikke sikkert russerne får lov til å sette opp satellittstasjonen.

Det er et det Statlige Arktisk og Antarktisk Forskningsinstitutt i St. Petersburg som har startet utbyggingen av et satellittanlegg i Barentsburg. Det skriver Svalbardposten, som først omtalte saken.

Mangelfull søknad

Sysselmannen og representanter fra forskningsinstituttet har hatt flere møter. På det siste møtet i august, advarte Sysselmannen om at russerne ikke kunne bygge før Sysselmannen har gitt sin tillatelse.

– Vi har en rekke spørsmål vi vil ha svar på angående den søknaden russerne har sendt, før vi kan gi en tillatelse, sier assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim til NRK.

Han viser blant annet til at søknaden fra russerne var for lite konkret. Anlegget som er planlagt i Barentsburg er en mottaksstasjon for å laste ned informasjon fra satellitter.

– Hva vet dere om hva slags data disse antenne skal samle inn?

– Det kan være ulike former for informasjon, sier Alfheim.

Kan bli revet

Grunneier Trust Arktikugol har gitt instituttet tillatelse til å sette opp antenneanlegget, og det skal være en del av instituttets plan om å øke den vitenskapelige aktiviteten på Svalbard, skriver Svalbardposten.

Det statlige Arktisk og Antarktisk Forskningsinstitutt har fått et brev med forhåndsvarsel fra Sysselmannen om at bygget i Barentsburg er ulovlig.

– De har fått en uttalelsesfrist på tre uker, så får vi ta stilling til et eventuelt svar før vi gjør et vedtak. Vedtaket kan bli riving, sier Alfheim.