Var bekymret for at han skulle begå overgrep allerede i 2013

En 22 år gammel mann er tiltalt for flere overgrep mot barn. Tre år før han ble pågrepet gjennomførte BUP i Tromsø en risikoanalyse for å se om det var sannsynlig at mannen ville begå overgrep.

Aktor Gøril Lund og politiadvokat Elin Norgård Strand

Aktor Gøril Lund (nærmest) fortalte i de innledende prosedyrene at det har vært bekymringer rundt den tiltaltes legning og oppførsel i tiden før saken ble rullet opp. Politiadvokat Elin Norgård Strand ved siden av.

Foto: Petter Strøm / NRK

Saken ble rullet opp i 4. mars i fjor, da politiet i Troms mottok en bekymringsmelding fra en ansatt ved Miljøtjenesten i Tromsø kommune. Denne ansatte hadde da snakket med en av brukerne av tjenesten, den nå tiltalte mannen.

Han hadde pratet om sin tiltrekning til yngre gutter, og at han hadde hatt seksuell kontakt med flere mindreårige gutter, både via internett og fysisk.

Mannen ble pågrepet 11. mars, og etterforskningen viser at han over flere år skal ha lurt både gutter og jenter til å sende han bilder og videoer av seksuell karakter via internett. Han skal også ha hatt seksuell omgang med flere mindreårige.

– I 2013 gjennomførte BUP (Barne – og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) en risikovurdering om den tiltalte mannen var i stand til å kunne begå overgrep. Det ble da ikke funnet grunnlag for det, fortalte aktor Gøril Lund i sin innledningsprosedyre.

Noen av punktene i tiltalen skal ha funnet sted allerede i 2010.

– For at en slik analyse skal bli utført, må det finnes en underliggende mistanke. Men hvilke vurderinger som ble gjort kan ikke jeg si noe om. Saken handlet i alle fall ikke på politiet bord, sier Lund til NRK.

Rapporten fra analysen blir lagt frem retten.

Risikoanalyse i 2013

Lund forteller videre at mannen skal ha kommet med foruroligende informasjon om egen seksuell legning under samtaler med BUP, ved to anledninger i 2014.

– Han skal blant annet ha uttrykt bekymringer for at han foretrakk å tilbringe tid med yngre barn, og at han ble kalt for «pedo», sier Lund.

Dette er noe av det den tiltalte vil si noe om i sin generelle forklaring. Mannens forsvarere ønsker ikke å uttale seg om dette før den tiltalte har fått sagt sitt.

– Men det er klart, det vil ha betydning for saken, sier forsvarer Anja Bjørsvik.

Koordinerende bistandsadvokat, Ingunn Tøllefsen, ønsker ikke å legge for mye vekt på risikoanalysen.

– Slike analyser er svært usikre. Selvfølgelig kunne analysen ført til at han fikk bedre oppfølging, men jeg ønsker ikke å kommentere hvor vidt deler av tiltalen kunne vært unngått, sier hun.

BUP ønsker ikke å kommentere saken.

Bistandsadvokatene

Ingunn Tøllefsen (til venstre) er koordinerende bistandsadvokat for teamet av bistandsadvokater i overgrepssaken.

Foto: Petter Strøm / NRK

Pårørende tok kontakt

Under etterforskningen forklarte flere påførende at de også har vært i kontakt med politiet angående den tiltalte. Deriblant hevder en av de fornærmede å ha anmeldt den tiltalte ved en tidligere anledning.

– Politiet finner ingen grunn til å betvile disse påstandene, selv om vi ikke finner dokumentasjon for dette i våre systemer, sa Lund i retten.

– Dersom det stemmer at de har vært i kontakt med oss, har nok politiet tolket henvendelsene som generelle bekymringer. Har politiet konkrete mistanker om overgrep, blir det satt i gang etterforskning, forklarer Lund til NRK.

Noen av de pårørende vil også forklare seg i retten.