Hopp til innhold

Barnehagesaken: Tiltalte var nøye med hvilke barn han valgte

Tiltalte i overgrepssaken i Tromsø forklarte i retten at barna han utsatte for overgrep, var spesielt utvalgt.

Aktor Torstein Lindquister

Statsadvokat Torstein Lindquister i Nord-Troms tingrett tirsdag der han er aktor i barnehagesaken hvor en 30-åring er tiltalt for overgrep mot 17 barnehagebarn.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

– Jeg valgte ut de barna som jeg hadde et godt forhold til, og som jeg regnet med ikke ville motsette seg det jeg gjorde, forklarte tiltalte.

Den 30-årige mannen blir i Nord-Troms tingrett tirsdag spurt om hva som skjedde, med utgangspunkt i de ulike punktene i tiltalen.

Både dommeren og aktor stiller spørsmål til tiltalte, som svært detaljert forteller om de første overgrepene. Disse skjedde på toalettet på en skole i nærheten av barnehagen.

Ifølge tiltalte var han alltid alene med ungene når de brukte gymnastikksalen på skolen.

Han fortalte i detalj om hvordan at han fotograferte barna i seksualiserte situasjoner, både med sin egen mobiltelefon, og med barnehagens kamera. Av frykt for å bli oppdaget, slettet han mobilbildene etter kort tid, fortalte tiltalte i retten.

Flere av bildene som ble tatt med kamera, laget han papirkopier av, og oppbevarte hjemme. Politiet har også klart å få fram flere av mobilbildene som var slettet.

Krimkommentator Olav Rønneberg rapporterer fra Nord-Troms tingrett der en 30-åring står tiltalt for en rekke overgrep.

Angret og følte skam

På spørsmål fra sin forsvarer, sa den tiltalte at han aldri hadde planlagt overgrepene, «de bare skjedde», som han sa.

Han fortalte at etter hvert overgrep følte han stor frykt for å bli oppdaget, samtidig som han angret og følte sterk skam. Når det gjelder de tiltalepunktene der han ikke erkjenner straffskyld, sa den tiltalte at han hadde vært inne på tanken å tilstå også dette.

– Jeg snakket med min advokat om dette, og spurte om en slik tilståelse ville være av det beste for alle parter. Hun sa at jeg måtte fortelle sannheten slik jeg ser den, og ikke tilstå mer enn det jeg mener jeg har gjort, sa tiltalte.

Ønsker å bli ferdig med saken

Den tiltalte forklarte at han er klar over at han kommer til å få en lang straff.

– Jeg har også forsonet meg med at jeg kommer til å bli dømt for ting jeg ikke har gjort. Jeg vil bli ferdig med dette nå, sa han.

Når det gjelder ett av tiltalepunktene avviser tiltalte kategorisk at han begikk overgrep mot vedkommende. Tiltalte hevder at vedkommende har blitt påvirket av andre fornærmede og derfor fortalt om overgrep i politiavhør.

Innrømmer de fleste overgrepene

Da rettssaken startet tirsdag morgen i Nord-Troms tingrett, erkjente den tiltalte i overgrepssaken straffskyld på 23 av 26 punkter.

Mannen, som tidligere jobbet i en barnehage i Tromsø, er tiltalt for en rekke seksuelle overgrep mot 17 barn.

30-åringen er tiltalt for fysiske overgrep mot barn, fotografering av nakne barn i seksualiserte posisjoner og for besittelse av overgrepsbilder. Overgrepene skal ha foregått i barnehagen og i områder som barnehagen benytter.