Hopp til innhold

Avslutter russisk pressesamarbeid

Barents Press International legger ned sin organisasjon i Russland. I en pressemelding skriver de at «dagens situasjon for fri og uavhengig presse i Russland har ødelagt mulighetene for et trygt og åpent samarbeid mellom nordiske medlemmer av Barents Press og deres russiske kolleger».

Organisasjonen er et nettverk for journalister og redaktører i Barentsregionen i Norge, Sverige, Finland og Russland. Den jobber for økt kunnskap om regionen, presse- og ytringsfrihet, demokratiutvikling, gode arbeidsforhold og økt kontakt mellom journalister på tvers av landegrensene.

Fra 1. desember innfører Russland en ny lov som gjør det straffbart «å være under utenlandsk påvirkning», forklarer styreleder Amund Trellevik.

– Den loven er skrevet såpass vagt og bredt at den i prinsipp kan brukes mot det meste. Det vi frykter er at dersom en russisk journalist er i kontakt med oss eller i et nettverk, så er de «under påvirkning», sier Trellevik.

Nyheten kommer i kjølvannet av at Russlands riksadvokat tidligere denne måneden beordret den norske nettavisen The Barents Observer om å stenge ned.