Åpner for å søke etter russisk krigsfly

Fungerende forsvarsminister utelukker likevel ikke søk etter russiske krigshelter utenfor Berlevåg.

Torbjørn Røe Isaksen
Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Det var under onsdagens spørretime i Stortinget at fungerende forsvarsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) lettet på regjeringens avslag om å hjelpe Russland i søk og mulig heving av et russisk krigsfly som ble skutt ned i Finnmark under andre verdenskrig.

Det skriver ABC Nyheter, som først omtalte saken.

– Det kan være aktuelt med nye søk i framtiden, sa Røe Isaksen.

Det er Ukraina-krisen som gjør at Norge nå nekter å hjelpe russerne med å heve et krigsflyet.

Les også: – Paradoks at Norge ikke vil hjelpe Russland - Troms og Finnmark
Les også: Norge nekter å heve vrak med russisk krigshelt - Troms og Finnmark

Folk-til-folk samarbeid

Spørsmålet om hvorfor Norge avslo Russlands bønn om hjelp, kom fra Liv Signe Navarsete (Sp), som mente regjeringen burde ha vurdert henvendelsen som et folk-til-folk samarbeid i nord.

– Jeg har stor forståelse for at dette vekker et lokalt engasjement. Det handler om felles opplevelser, og av frigjøringen av Finnmark, sa fungerende forsvarsminister Isaksen, ifølge ABC Nyheter.

(Saken fortsetter under bildet)

Soviet torpedo-A-20G "​​Boston"

Et fly av denne type forsvant i havet ved Tanahorn 15. september 1944. Nå vil russerne ha norsk hjelp til å finne det og eventuelt heve det.

Foto: albumwar2.com

Har vært søkt i området

Torbjørn Røe Isaksen påpekte også store deler av det aktuelle havområdet hadde vært gjennomsøkt i etterkant av Mehamn-ulykken i 1982, og at man da ikke gjorde noen observasjoner av flyvrak.

Røe Isaksen fortalte også at svaret til Russland kunne blitt annerledes om Russland ikke hadde henvendt seg til den norske Forsvarsstaben (FST) om hjelp til å søke etter krigsflyet.

– Det ble i svaret lagt til grunn at et positivt svar ville være et militært samarbeid med Russland, og det har regjeringen suspendert ut 2015 på grunn av Ukraina, sa Isaksen.

Til ABC Nyheter sier Liv Signe Navarsete at man uansett burde ha vurdert henvendelsen fra russerne noe bredere, og ber nå Russiske myndigheter henvende seg til Utenriksdepartementet, slik at saken kan bli vurdert etter andre kriterier enn de militære.

Les også: Russerne vil ha norsk hjelp til å finne fly og besetning i Finnmark - Troms og Finnmark