Hopp til innhold

Ap hardt ut mot Statoil etter at det ikke blir ilandføring til Nordkapp

Fylkesleder Ingalill Olsen (Ap) er lei av å se at naturressurser i Finnmark føres ut av fylket. Partiet aksepterer ikke offshore-løsning på Johan Castberg-feltet.

Ingalill Olsen

Leder Ingalill Olsen Finnmark Arbeiderparti krever at ressurser i nord gir ringvirkninger på land.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Kravet vårt er at alle våre naturressurser skal gi ringvirkninger på land. Dette er utrolig dårlig av Statoil, sier fylkesleder Ingalill Olsen i Finnmark Ap.

Denne uka kunngjorde Statoil at det blir en offshore-løsning på Johan Castberg-feltet i Barentshavet – stikk i strid med beslutningen for tre år siden om en ilandføring til Veidnes i Nordkapp kommune. Dermed blir det produksjon til havs, og ikke bygging av en oljeterminal på land.

Viser til Hammerfest

Olsen viser til veksten Hammerfest fikk med ilandføringen av Snøhvit-gassen.

– Det er et industrieventyr, og viser hva det kan gi av ringvirkninger. Det er derfor vi ikke ønsker at våre naturressurser bare skal maksimere profitt, gå ut av fylket og ikke gi noe igjen, sier hun.

Ap-lederen viser også til Goliat-prosjektet til Eni. Det ble i sin tid presentert som et ilandføringsprosjekt, men endte med produksjon til havs.

– Det skulle gi ringvirkninger til mange kommuner, men dét ble det smått med det, sier hun.

Støtter Statoil

Frank Bakke-Jensen

Stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen (H).

Foto: Marte Lindi

Stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen i Finnmark Høyre mener Statoils beslutning bør applauderes, og ikke kritiseres. Han viser dessuten til at Statoil har sagt at de ikke har lukket døren helt for ilandføring, dersom det gjøres funn av mer olje.

– Oljenæringen er i en utfordrende situasjon, og da skal vi være glade for at Statoil og investorene har så stor tro på Barentshavet at de fortsetter med store utbyggingsprosjekter, sier han.

Men Bakke-Jensen skjønner skuffelsen i Nordkapp.

– De har jobbet lenge og godt, men vi må også ta innover oss at for tre år siden, da det ble skålt i champagne, så hadde vi en oljepris på 120 dollar fatet. Nå er vi nede på mellom 25-30 dollar, sier han.

– Blir ringvirkninger

Statoil

tatoils direktør for feltutvikling i Nord-Norge, Erik Strand Tellefsen.

Foto: Robin Mortensen

Statoil-direktør Erik Strand Tellefsen mener at Finnmark kommer til å oppleve gode ringvirkninger fra Johan Castberg – selv med en offshore-løsning. Han viser til et omfattende boreprogram gjennom seks-syv år, før det skal bygges et stort undervannsanlegg med drift i 30-40 år.

– Der vil det være kontinuerlig aktivitet. Plattformen skal vedlikeholdes, modifiseres og videreutvikles hvis vi finner mer olje. Dette er med på å utvikle flere arbeidsplasser, og sikre de som allerede er der for å støtte Snøhvit og Goliat, sier han.

Ingalill Olsen i Finnmark Arbeiderparti lar seg ikke overbevise.

– Vi vet at med en offshore-løsning blir det mindre ringvirkninger enn med en ilandføring. Det sier seg selv, det er derfor de har valgt det – fordi det er billigere enn å føre det på land, sier hun.

Terminal Veidnes

Slik skulle det blir. En oljeterminal på Veidnes i Nordkapp kommune. Istedenfor blir det offshore-løsning. Ifølge Statoil kan funn av mer olje føre til at det blir ilandføring likevel.

Foto: Statoil

Flere nyheter fra Troms og Finnmark