Hopp til innhold

Angriper droneforbudet: – Bryter mot Svalbardtraktaten

Advokatene til den arresterte 47-åringen fra Russland mener droneforbudet på Svalbard er en ulovlig forskjellsbehandling. De anker varetektsfengslingen.

Advokatene Bernt Heiberg og John Christian Elden

Bernt Heiberg og John Christian Elden mener den arresterte russeren ikke kan straffes for å fly drone på Svalbard.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Forretningsmannen Andrej Jakunin har toppet advokat-laget med John Christian Elden og Bernt Heiberg i Elden Advokatfirma. De bistår sammen med hans oppnevnte forsvarer, advokat Jens Bernhard Herstad, skriver de i en pressemelding onsdag kveld.

47-åringen er varetektsfengslet i to uker. Han er siktet for overtredelse av sanksjonsloven paragraf 4 for å ha flydd drone over norsk territorium på Svalbard. Ifølge siktelsen har han fløyet i perioden fra juli til 16. oktober, og dette kan også ha skjedd flere andre steder i Norge.

Båten til den pågrepne lagt til i Hammerfest

Båten til forretningsmannen ligger til kai i Hammerfest. Den ankom søndag.

Foto: Allan Klo / NRK

– Ulovlig forbud

Sanksjonene som kom etter Russlands krigføring mot Ukraina, betyr at russere ikke kan fly på norsk territorium.

Nå hevder advokatene at forbudet ikke kan gjelde på Svalbard.

De peker på at Jakunin også har et britisk statsborgerskap. En brite kan ikke behandles annerledes enn norske borgere, hevder Elden.

– Videre følger det av Svalbardtraktaten at det på øygruppen er et absolutt forbud mot forskjellsbehandling alene på bakgrunn av nasjonalitet. Dette gjelder uavhengig av om han anses som britisk eller russisk, skriver John Christian Elden i pressemeldingen.

Han sier mannen har vært åpen om at han har fløyet droner som en fritidsaktivitet da han var på Svalbard.

– Vår klient har ikke brutt sanksjonsreglene, og fengslingen av ham er dermed heller ikke lovlig. Fengslingen ankes i kveld, og vi regner med at lagmannsretten vil behandle saken før helgen, skriver advokat Bernt Heiberg.

Professor: Gjelder ikke luftfart

I lagmannsretten vil advokatene si at Jakunin hadde folkeretten på sin side.

– Det kan man jo prøve seg på, sier Geir Ulfstein, professor i juss ved Universitetet i Oslo og en av landets fremste eksperter på Svalbardtraktaten.

Han er skeptisk, men ikke helt avvisende til at forsvarerne har et poeng.

Geir Ulfstein

Professor Geir Ulfstein mener Svalbardtraktaten ikke gjelder luftfart.

– Det er spørsmål om Svalbardtraktaten gjelder for luftfartsvirksomhet. Det har vært oppe tidligere i forbindelse med at russerne ville drive turistrafikk med helikopter, blant annet. Norske myndigheter mener traktaten ikke gjelder for luftfart, og jeg er enig i det.

– Det andre spørsmålet er hva likebehandling er. Gjelder det også i en situasjon der man kjemper mot et aggressivt Russland? Men vi trenger ikke gå inn på det, sier Ulfstein. Det viktigste er spørsmålet om traktaten gjelder luftfart.

Ifølge Ulfstein har spørsmålet aldri vært satt på spissen.

– Det har ikke vært oppe for norske domstoler, og selvsagt ikke for internasjonale domstoler.

Svalbardtraktaten krever likebehandling av maritim virksomhet, fiske, bergverk og «commercial operations». Man kan diskutere hva det siste omfatter, men det er oversatt med handelsvirksomhet i den norske utgaven, sier professoren.

– Men man kan diskutere hva det egentlig omfatter. Som advokat for en klient er det verdt å prøve.

Ifølge satellittdata er dette bevegelsene til båten fra 27. september.

Rundtur i Nord-Norge

Den 27 meter lange seilbåten ankom Hammerfest ved sjutiden søndag morgen.

Dagen etter ble Andrej Jakunin pågrepet av politiet, mistenkt for å ha flydd med drone på Svalbard. Da hadde det gått over seks uker siden fartøyet forlot Longyearbyen.

Data fra MarineTraffic viser at seilbåten drar fra Svalbard tidlig på morgenen 6. september.

9. september legger båten til på Lyngseidet, her blir den liggende til neste morgen, og ut på dagen den 10. september fortøyes det i Tromsø.

Så er det ikke registrert noen bevegelse før den 27. september, da er den en kort tur ute i Tromsøysundet. Så, natt til 8. oktober kastes det loss igjen, og seilbåten kommer til Alta ut på kvelden samme dag.

Deretter går det fire dager til, da går fartøyet nordover, til Hasvik. Her blir de i tre dager, før de ankommer Hammerfest sist søndag.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark