«Nordnorge» i opplag

Billigere å bruke 52 år gamle «Nordstjernen».

MS Nordnorge
Foto: Atle Markeng / NRK

Hurtigruta «Nordnorge» legges i opplag, og erstattes av 52 år gamle «Nordstjernen» som er billigere å bruke på ruta Bergen - Kirkenes.

Det har ikke vært mulig å finne kjøpere til hurtigruteskipet «Nordnorge» som ble bygd for 11 år siden.

Nå skal det moderne skipet i vinter erstattes av 56 år gamle «Nordstjernen» i trafikken mellom Bergen og Kirkenes, sier kommunikasjonsdirektør Ragnar Norum i Hurtigruten ASA.

- Det tror jeg mange reisende har full forståelse for. Vi har også tidligere brukt eldre skip i hurtigrutetrafikken, med godt resultat. Mange er fornøyd med å reise med gamle, godt vedlikeholdt skip, sier Norum til NRK.

Bare ett skip i Antarktis

«Nordnorge» har de siste fem åra om vinteren gått i cruisetrafikk i Antarktis. Det var vært dårlig butikk, særlig det siste året. I år blir det bare spesialskipet «Fram» som skal gå i Antarktis med turister.

Dermed er «Nordnorge» ledig. Men høye bunkersutgifter gjør at skipet nå blir liggende i opplag i Sør-Norge, sier Ragnar Norum.

- Det er mye billigere å bruke "Nordstjernen", sier Norum.

Forsøk på salg

Økonomien i Hurtigruten ASA er katastrofalt dårlig. Aksjekursen er rekordlav.

I denne uka blir det krisemøte med samferdselsministeren.

Det er gjort forsøk på å selge flere av hurtigruteskipene - så langt uten resultat, forteller kommunikasjonsdirektør Ragnar Norum.

- Cruisetrafikken har fått seg en trøkk på grunn av de høye bunkersutgiftene, og på grunn av problemer i verdensøkonomien. Vi har signalisert at vi ønsker å selge skipene vi fikk bygd på 1990-tallet. Men det har tatt lengre tid enn vi trodde, sier Norum.