«Det handler om Jens og Erna, også i nord»

Hva har preget valgkampen i nord så langt? Skiller den seg fra valgkampen i resten av landet? Regionredaktør Pål Hansen kommenterer.

Jens og Erna
Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Pål Hansen

Så langt ser det ut til at ingen partier har klart å reise regionale saker som tar løs i valgkampen.

SV og Sp usynlig

Årets stortingsvalg blir et regjeringsvalg. Det er Erna og Jens det handler om, med et sideblikk på hvem som eventuelt skal sitte i en ny borgerlig regjering. Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet er nesten ikke synlig i valgkampen.

I Troms og Finnmark prøver SV å få liv i oljedebatten, de tror den kan mobilisere velgere til et parti i akutt fare for å havne under sperregrensa. Så langt tyder lite på at de lykkes.

Miljøpartiet De Grønne gjør det bra også i nord, med en nesten usynlig valgkamp i vårt område. Kanskje er det best for MGD. Jeg brukte lørdagen til å lese programmet deres. Jeg er ikke sikker på at et fokus på forbud mot hval- og selfangst, stopp i all nybygging av veier og forbud mot bensin/dieselbiler etter 2015, er saker som appellerer til folk i nord.

Det er den nasjonale valgvinden de er truffet av, og her i nord passer det partiet godt å sitte stille i båten, robåten – ikke bygd i plast.

Mer fokus på Jens og Erna

Meningsmålingene tyder på ny regjering. Det skal mye til for at de rødgrønne skal beholde nøklene til regjeringskvartalet.

Fokuset på Erna og Jens kommer til å bli enda sterkere de neste ukene og det blir enda vanskeligere å reise lokale saker som får særlig oppmerksomhet.

Kampen mellom de borgerlige partiene om styrkeforhold, det er stemmetallene på hvert enkelt parti som kan avgjøre hvem som sitte rundt kongens bord. Derfor vil Venstre og Kristelig Folkeparti fortsette å advare mot Fremskrittspartiet. Frp vil fortsette å kritisere Høyre. I en radiodebatt i Nordpå var Frps Øyvind Korsberg så kritisk til Høyres Elisabeth Aspaker at den som ikke kjenner norsk politikk, umulig kunne få seg til å tro at de vil i samme regjering.

Valgkamp handler ofte om å påpeke det de med makta ikke har fått til. Det å kjempe om å beholde makta betyr at man advarer mot dem som utfordrer deg. Etter valget tror jeg landet får en ny regjering og det vil ikke bety de store omveltningene for folk i Norge.

Og de som kommer til makta vil bruke mindre energi på å fortelle oss hva som ikke fungerer. Og vi vil fortsatt bo i et velfungerende og utrolig rikt land!