Denne fuglen er truet av villkatter

Store mengder villkatter utgjør en real kattepine. Nå frykter ornitolog Alf Tore Mjøs at ville katter kan gå på bekostning av småfuglene, hvis ikke noe gjøres. Dyrevernerne i NOAH mener man ikke kan sette dyrene opp mot hverandre.

Lappiplerka

Lappiplerka er en av fuglene som er truet av villkatter i Vardø. Nå mener ornitolog Alf Tore Mjøs, at noe må gjøres.

Foto: Knut-Sverre Horn

Som NRK har fortalt tidligere, så har Vardø kommune et problem med en stor mengde villkatter i byen.

Alf Tore Mjøs, ornitolog og avdelningsleder ved Stavanger naturhistoriske museum, mener at den store villkattbestanden går ut over fuglelivet på øya, fordi fuglene ikke har trær å bygge reir i, noe som gjør at de 300 villkattene utgjør en enda større trussel.

– Kattene er jo et fremmedelement, og en effektiv predator. Norske småfugler har ikke effektivt forsvar mot kattene. Så det er lite ønskelig å ha dem i norsk natur. Katter som ikke hører hjemme noen plass bør fjernes ifra naturen, sier han.

– Kattene må kastreres

Video Katteplage

Katteplage i Vardø. Foto: Arnstein Jensen.

I følge Alf Tore Mjøs så bør Vardø kommune samle inn alle villkattene og skyte dem. Den meningen deler ikke Norges største dyrevernsorganisasjon NOAH. De mener det er bedre å kastrere kattene hvis man vil minske bestanden..

– Er man interessert i å redusere antallet katter, så skal man ikke ha jevnlige skyteaksjoner og tro at det hjelper noe. Da skal vi velge omsorgsmodellen heller. Det er den som har vist seg i praksis, sier Siri Martinsen veterinær og avdelningsleder i NOAH.

Det er ikke ornitologen enig i.

– Det er nok mer humant for kattene, men det løser jo ikke problemet for fuglene. Tar du inn en katt, steriliserer den, og slepper den tilbake, så er den jo fortsatt en trussel mot dyrelivet, sier han.

Kan ikke sette dyrene opp mot hverandre

Siri Martinsen

Siri Martinsen i NOAH vil ikke sette dyrene opp mot hverandre.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

At fuglene blir truet av andre arter er begge to enig om. Men ifølge Siri Martinsen fra NOAH, så har vi mennesker et ansvar.

– Det at vi driver med storstilt virksomhet, enten med fiskeoppdrett eller industri, så er det jo dette som gjør at de ville dyrene får mindre spillerom og mindre habitat. Å sette dyrearter opp mot hverandre, har NOAH veldig liten sans for, sier hun.

Syk villkatt i Vardø

En av villkattene i Vardø.

Foto: Arnstein Jensen/NRK