Hopp til innhold

Kattepine i Vardø: Kattene lider av innavl, sult og skader

Den voksende bestanden av villkatter skaper bekymring i Vardø. Kattene lider av innavl, sult og skader - og både folk og politikere i byen er enige om at situasjonen er uholdbar.

Syk villkatt i Vardø

Folk i Vardø er fortvilet over de mange syke og skadede villkattene i byen.

Foto: Arnstein Jensen/NRK

– Nylig skulle en mann selge båten sin, og da måtte han måke ut masse døde katter som hadde oppholdt seg der. Og det er heller ikke noe artig å se på at folk som overtar hus som har stått tomme, bærer ut masse døde katter, forteller vardøværingingen Arild Sydnes.

Han er en av mange som har medfølelse for villkattene som har tatt over nabolaget hans i Vardø.

Fortviler over situasjonen

Det anslås at byen nå kan ha opp mot 300 villkatter. Ordfører Rolf Einar Mortensen er fortvilet over situasjonen.

– Den situasjonen vi har med villkatter i Vardø begynner å bli ekstrem. Det går katter rundt overalt, og de er i hvert et tomt hus. Det viser seg også nå at mange dyr er skadet, noen mener det er innavl, katter som blir født uten for eksempel en fot eller hale, og vi kan ikke lenger sitte og se på at dyrene lider på denne måten, sier Mortensen.

Kattepine i Vardø

Det anslås at det kan være så mange som 300 villkatter i Vardø.

Foto: Arnstein Jensen/NRK

Vil avlive kattene

Mortensen mener det er dyreplageri å ikke avlive villkattene. Han ønsker å få slutt på kattenes lidelse ved å fange inn og skyte dyrene - men har nå ventet i over ett år på klarsignal fra Mattilsynet til å gå i gang.

Nå sier ordføreren at kommunen er klar for å ta saken i egne hender.

– Det er ikke i utgangspunktet et kommunalt ansvar. Men det blir det når ville dyr pisser ut alt som går an å pisse ut rundt omkring i kommunen. Og når vi ser at dyrene i tillegg lider, da går vi inn og gjør det som vi må gjøre, med loven i hånd, sånn som jeg ser det, sier Mortensen.

Holdningsproblem

Informasjonsansvarlig i Dyrevernalliansen, Live Kleveland, forteller at villkattproblematikken i Vardø ikke er enestående.

– Det er mange byer i Norge som opplever dette problemet, og det er først og fremst et resultat av et holdningsproblem. Folk må kastrere kattene sine, sier Kleveland.

Kleveland forteller at når villkattproblematikken likevel har fått utviklet seg, så er det viktig å få løst problemet på en etisk måte.

– Mattilsynet må inn i bildet, og må samarbeide med frivillige grupper, om kastrering, avliving av de sykeste kattene, og omplassering av de kattene det er mulig å gi et hjem igjen.

Syk og utsultet katt

Flere av villkattene er både syke og utsultede.

Foto: Arnstein Jensen

Vil ikke skyte kattene

Kleveland er ikke særlig begeistret for vardøværingenes planer om å skyte villkattene.

– For det første risikerer man å skyte tamkatter, og dessuten er katten et vanskelig dyr å få avlivet med skudd på en ordentlig måte. Den sikreste måten å takle dette problemet på er å fange kattene inn med feller, ta dem til veterinær, og sørge for at de blir merket eller kastert.

– Dette kan bli veldig dyrt?

– Andre steder i landet har ikke kommunen sittet igjen med dette ansvaret alene. Her burde Mattilsynet komme på banen, det er de som har ansvaret for at dette problemet har fått utvikle seg, sier Kleveland.

Mattilsynet har foreløpig ikke villet kommentere saken.

Villkatt i Vardø

Dyrevernalliansen peker på et holdningsproblem blant katteeiere som ikke kasterer kattene sine.

Foto: Arnstein Jensen/NRK