Hopp til innhold

Krig mot villkatter

Kommuner tilbyr gratis avliving av villkatter.

Katt

Villkatter på Haugalandet går en utrygg tilværelse i møte etter påske.

Foto: NRK

Haugaland Miljøretta Helsevern (HMH) starter etter påske en kampanje for å redusere antallet villkatter i medlemskommunene. Det er kraftige virkemilder som blir tatt i bruk i kommunene i Haugesundsområdet.

Syke/skadde og eierløse katter som leveres til dyreklinikkene blir avlivet på statens regning.
Mattilsynet rykker ut og gjennomfører avlivning på stedet ved melding om skadde katter (f.eks påkjørsler) eller hjelpeløse katter, for eksempel morløst kattungekull.

Dessuten tilbyr HMH redusert pris på kastrering hos de lokale dyreklinikkene.

Smittespredere og bråkmakere

- Der tilgangen på mat er god, kan eierløse katter formere seg så sterkt at villkattbestander utgjør et problem, dette gjelder spesielt i byer og bynære strøk, går det fram av en pressemelding fra HMH.

Ifølge Haugaland Miljøretta Helsevern er villkattene til sjenanse for beboerne med urinlukt, bråk om natten og avføring i sandkasser. Kattene kan være smittespredere av enkelte infeksjonssykdommer, og kattens spolorm kan i sjeldne tilfeller gi alvorlig skade hos barn som får i seg parasittegg. - Katteavføring er ofte infisert med toxoplasma, en éncellet parasitt som kan forårsake fosterskader eller abort hos gravide kvinner. Katter med hudsjukdommen ringorm kan ved direkte kontakt smitte mennesker. Villkattbestander kan utgjøre et smittereservoir for tamkatter, skriver HMH.

Katt hos veterinæren

Haugaland Miljøretta Helsevern tilbyr billig registering av villkatter.(Illustrasjonsbilde)

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

 - Ikke mat villkattene

I tillegg til avliving og redusert pris på sterilisering lanserer HMH følgende tiltakspakke mot villkattene:

• Antallet bortkomne og forvillede katter vil kunne reduseres ved at alle katter individmerkes, slik at eieren kan la seg oppspore.

De (villkattene) er til sjenanse for beboerne med urinlukt, bråk om natten og avføring i sandkasser.

Haugaland Miljøretta helsevern

• Sterilisering/kastrering av tamkatter vil kunne minke bestanden av villkatter ved at tamme hannkatter ikke kan parre seg med ville hunnkatter, samt at tamme hunnkatter unngår å bli mødre til unger som katteeieren kanskje verken greier å få gitt bort eller tatt livet av og ender med å sette ut. Mange tror at kastrerte hannkatter blir late og fete og at steriliserte hunnkatter blir aggressive, men dette er myter.

• Villkattene formerer seg ellers i mye større grad der mattilgangen er god, derfor må en stålsette seg og IKKE MATE VILLKATTENE!

• Dersom villkattproblematikken i et nabolag er stor, anbefales det at naboer samarbeider om å fange inn flest mulig, og spleiser på kastrering/sterilisering av disse.

katt

Hold deg inne etter påske...

Foto: Johnny Samuelsson / SCANPIX

Hva synes du om kampanjen mot villkatter?