– Vi må ta lærdom av denne hendelsen

Gunnar Noer som var med på kajakkturen som endte i at flere personer kantret i havet og stor redningsaksjon, mener det er viktig å evaluere turen etter hendelsen.

Gunnar Noer, leder for Tromsø havpadleklubb

Gunnar Noer er leder for Tromsø havpadleklubb som var med på gruppeturen til Grindøya onsdag kveld.

Foto: Bjørn Tore Sørensen

– Spørsmålet er hvor åpen og inkluderende man skal være på slike turer, som kan være ganske krevende, sier Noer som er leder for Tromsø havpadleklubb.

Onsdag var det for tredje året på rad klart for juletrefest for deltakere fra havpadleklubben og Stormgjengen. Nesten 30 padlere skulle ta seg fra Håkøya og til Grindøya utenfor Tromsø.

Turen ble annonsert på Facebook, og det var både erfarne og uerfarne padlere med.

Leteaksjon etter kajakktur Tromsø

Etter en omfattende leteaksjon ble alle de 27 padlerne som ble overrasket av kraftig vind gjort rede for i ved Håkøya utenfor Tromsø onsdag kveld.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

– Det er ofte en konsekvens når har arrangement på Facebook. Men vi var klar over værvarslet, og planla turen deretter, forteller Gunnar Noer, som til daglig jobber som meteorolog.

– Var uoversiktlig

Det var meldt sterk kuling utsatte steder, med økning utover kvelden.

– Vi var nok preget av at det var blikkstille da vi dro ut. Mange trodde nok at vi skulle til et sted der det ikke blåste, og sånn sett ble vi nok overrasket.

For på vei tilbake fra Grindøya blåste det opp, det var mørkt og vanskelig å holde oversikt. De 27 forberedte seg på å padle i utfordrende forhold, og delte seg i grupper på tre.

– På vei over til Håkøya var det tre stykker som kantret. De ble berget og tatt hånd om av padlere i nærheten. Men siden vi var mange og det var mørkt, var det en stund uoversiktlig, sier Noer.

27 kajakkpadlere fra "Stormgjengen" i Tromsø var involvert da flere båter kantret og minst fire personer havnet i sjøen onsdag kveld.

En av padlerne, Monica Bryn, var den som varslet nødetatene da hun fikk høre at noen hadde kantret. Her forteller hun om opplevelsen.

– Kunne blitt alvorlig

Han forteller at det er første gang de utløser en slik alarm, men at det var på sin plass fordi situasjonen var svært uoversiktlig.

– Folk kunne i verste fall blitt liggende alene i sjøen og det hadde vært alvorlig. Vi er takknemlig for at nødetatene var kjapt på plass.

Han hadde selv følelsen av kontroll hele veien, og var med på å berge en av dem som gikk rundt.

– Det var nok verre for dem som gikk rundt.

Håper ikke folk blir negativ til padling

Etter hvert ble det klart at alle 27 var i god behold, og Noer har i etterkant gjort seg noen tanker.

– Det blir evaluering i kajakklubben om hvordan vi skal forholde oss til slike turer. Jeg vil ikke foregripe det, men det er hevet over enhver tvil at det er en del elementer i dette som er vanskelig.

Noer nevner at å kombinere padling i store grupper om vinteren i mørket, er en vanskelig øvelse.

– Vi må snakke om store gruppeturer er innenfor et akseptabelt risikonivå. Men kajakkpadling er en flott sport, og jeg håper ikke folk får et negativ inntrykk etter denne hendelsen.