– Vi ble spredt og mistet kontakten med hverandre

En av de 27 padlerne som ble involvert i kajakkulykken utenfor Tromsø, vil ikke kalle den planlagte turen som endte i stor redningsaksjon, for en feilvurdering.

27 kajakkpadlere fra "Stormgjengen" i Tromsø var involvert da flere båter kantret og minst fire personer havnet i sjøen onsdag kveld.

Monica Bryn forteller om hva som skjedde da 27 personer ble involvert i padleuhell. Foto: Marita Andersen/NRK. Reporter: Sveinung Åsali/NRK.

– Vi hadde planlagt nøye at vi skulle padle i grupper på tre og holde sammen. Men når vi kom ut på bølgene ble vi etter hvert mer spredt og mistet kontakten med hverandre, sier Monica Bryn til NRK.

Hun er medlem i padlegjengen «Stormgjengen» i Tromsø, som arrangerte en årlig juletrefest som de bruker å ha på Grindøya dagen før nyttårsaften.

– Det er mye vær i nord, og det er vi vant til. Vi var forberedt på at det skulle bli ruskete når vi skulle padle tilbake igjen, men det ble litt mer ruskete enn vi hadde tenkt. Vinden kom bak fra siden, og det er vanskelig å padle i.

Politiet fikk rundt klokka 21 onsdag melding om en kajakkulykke hvor flere padlere hadde kantret og havnet i sjøen mellom Grindøya og Håkøya i Tromsø.

– Måtte tilkalle hjelp med engang

Da padlere ble spredt og mistet kontakten på tur hjem fra Grindøya, padlet Monica Bryn rett til Håkøya slik at hun fikk ringt politiet.

– Jeg hadde da hørt at noen hadde gått rundt. Når det er så kaldt i vannet er det bare å få tilkalt hjelp med engang, selv om vi har trent mye på kameratredning og på å redde hverandre i kajakk. Vi kan jo det, men ikke i mørket med halvannen meters bølger.

Hun forteller at hun er usikker på hvor mange personer som havnet i havet.

– Det var kanskje fire eller fem stykker, men de var på forskjellige plasser. Alle klarte heldigvis å bli reddet av sine partnere, siden de padlet i grupper.

Redningsaksjon kajakkulykke Håkøya

Alle padlerne er gjort rede for etter kajakkulykken i Tromsø onsdag kveld. Minst 27 stykker var med i følget da en av kajakkene kantret.

Foto: Hans Ludvig Andreassen / NRK

– Visste vinden kom, men trodde den skulle komme senere

Monica Bryn mener det likevel var nødvendig å utløse den store redningsaksjonen som det etter hvert ble.

– Vi hadde ikke oversikt. Da jeg stod på land, så jeg noen i øst, noen i vest og noen ut. Ingen visste noe, og det var mye vind og bølger. Da er det bedre å være føre var.

Hun sier at alle har det bra, og at de heldigvis var kledd for årstiden med tørrdrakt og ulltøy under.

Padleren vil ikke kalle det en feilvurdering å legge ut på tur med det værvarslet som var og i mørket.

– Det var paddeflatt hav da vi dro ut og ingen vind. Vi visste at vinden skulle komme, men den var meldt senere. Så da vi dro fra Grindøya tenkte vi at vi kom oss hjem før det ble ordentlig styggevær. sier hun.