Hopp til innhold

– Protesterer mot Aps «flinkispreg»

Valganalytiker mener finnmarkingene har vansker med å identifisere seg med Jens og Jonas.

Arkivfoto. Statsminister Jens Stoltenberg i samtale med utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre er for flinke for finnmarkingene, mener valganalytiker Svein Tore Marthinsen.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Arbeiderpartiet kan ha skapt et bilde av seg selv som det er vanskelig for finnmarkingene å identifisere seg med, mener valganalytiker Svein Tore Marthinsen.

På de siste meningsmålingene ligger Arbeiderpartiet nesten seks prosentpoeng under oppslutningen ved forrige valg.

Sliter på toppen

Når Kystpartiet og Fremskrittspartiet samtidig er de som går mest frem, kan det være et uttrykk for protest mener Marthinsen.

– Det kan være en indikator på at folk i Finnmark velger protest som en uttrykksform, når de vil vise at de ikke er fornøyd med det Arbeiderpartiet har fått til de siste fire årene. Da har man to alternativ å stemme på, og disse er Kystpartiet eller Fremskrittspartiet.

Den siste meningsmålingen viser at Arbeiderpartiet sliter i Finnmark. Arbeiderpartiet er fortsatt størst i fylket, men meningsmålingen plasserer dem nesten 6 prosentpoeng under resultatet ved forrige stortingsvalg.

Protesterer mot «flinkisene»

Samtidig er de store vinnerne på målingen Fremskrittspartiet og Kystpartiet, som begge ligger godt over sin oppslutning fra forrige valg.

Marthinsen mener en av grunnene til denne protesten kan være at Arbeiderpartiet har skapt et bilde av seg selv som folk i Finnmark ikke kjenner seg igjen i.

– Kanskje føler en del folk i Finnmark seg litt fjerne fra «flinkispreget» Arbeiderpartiet har gjennom blant annet Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg, og at partiet har et slags østlandspreg, eller establishmentpreg.

Finnmarks velgere er tradisjonelt veldig disponert for proteststemmegivning, sier Marthinsen.

– Et eksempel er jo Aunelista for en del år siden, hvor Anders Aune ble valgt inn på Stortinget som representant fra Finnmark.

– Er nødt til å ta det inn over oss

Leder i Finnmark Arbeiderparti, Inga-Lill Olsen, innrømmer at den dårlige meningsmålingen for partiet kan være et uttrykk for protest.

– Nå er jo finnmarkingene kjent for å protestere, også høylydt for at det skal høres helt til Oslo, så jeg ser ikke bort i fra at det er et element av protest i dette. Men vi lever i et demokrati, så vi er jo nødt til å ta innover oss de tilbakemeldingene vi får fra folket.

Siste fra Troms og Finnmark