– Norge opptrer uverdig på grensa

Ordfører i Sør-Varanger kommune, Rune Rafaelsen (Ap), reagerer på måten asylsøkere sendes ut av landet på.

Statsminister på Storskog grensestasjon

Ordfører Rune Rafaelsen (Ap) har tatt kontakt med statsminister Erna Solberg (H) og uttrykt sin bekymring rundt måten Norge transporterer ut asylsøkere på til Russland. Her på grensa ved Storskog med politimester Elen Katrine Hætta. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Folk går i kirkekasyl, det er arrestrasjoner, folk er nervøse og fortvilet, og lokalbefolkningen reagerer på praksisen, sier Rune Rafaelsen (Ap), ordfører i Sør-Varanger kommune.

Han reagerer sterkt på hendelsene i Kirkenes torsdag, hvor over 30 asylsøkere skulle sendes med buss til Russland via grensa på Storskog. En familie ble arrestert av politiet etter å ha forsøkt å flykte i bil.

Vil ha rettferdig behandling

Rafaelsen er kritisk til det som skjer på grensa. Han er redd asylsøkerne som sendes ut ikke har fått forsvarlig behandling av sine søknader.

– Jeg vil kalle det en uverdig måte, slik Norge opptrer på grensa. Vi må stoppe opp, og både ta imot og sende dem ut på en ordentlig måte, sier han.

Buss for retur av asylsøkere ved Ankomstsenter Finnmark

Bussen som mandag hentet 13 asylsøkere for retur til Russland over grensa fra Norge på Storskog.

Foto: Ida Karine Gullvik/NRK

– Skaper unødvendige konflikter

Ordføreren var torsdag i et møte i Karasjok, men reiste hjem for å ta hånd om situasjonen.

– Vi må få dialog med myndighetene og gå stoppet praksisen, sier han.

Rafaelsen frykter Norges opptreden skaper unødvendige konflikter.

– Vi skulle etablere et ankomstsenter, men nå har vi fått et retursenter hvor folk blir værende og er urolige. Vi må stoppe opp og se om vi kan gjøre dette på en annen måte. Gi folk en sjanse og rettferdig behandling, sier han.