Hopp til innhold

Antirasistisk senter: – Norge er bedre rustet til å håndtere en terrortrussel nå

Ekstremismerådgiver Shoaib Sultan i Antirasistisk Senter tror Norge takler terrortrusselen bedre enn hva vi ville gjort for fire-fem år siden.

Shoaib Sultan, rådgiver i Antirasistisk senter.

Ekstremismerådgiver Shoaib Sultan i Antirasistisk Senter tror vi har fått både erfaringer og kunnskap som gjør at vi takler en terrortrussel bedre nå enn for fire-fem år siden.

Foto: Ingvild Baltzersen Sund / NRK

– Norge er bedre rustet til å håndtere en terrortrussel nå, etter at nasjonen opplevde 22. juli 2011, sier rådgiver som fokuserer på ekstremisme, Shoaib Sultan i Antirasistisk Senter.

Han reagerer med vantro på terrortrusselen fra Syria, men mener vi takler situasjonen.

– Det kommer brått på, så det er en blanding av sjokk og vantro fordi det kom helt ut av det blå. Samtidig tror jeg vi har fått både erfaringer og kunnskap som gjør at vi takler det mye bedre enn vi ville gjort for fire-fem år siden, sier Sultan til NRK.

Terrortrusselen mot Norge kom to dager etter treårs markeringen til 22. juli. Sultan tror nordmenn reagerer annerledes på denne terrortrusselen enn hva vi gjorde i timene etter sprengningen av regjeringskvartalet i 2011.

– Jeg tror 22. juli åpnet øynene til veldig mange som ikke tenkte så mye på dette før. At vi vet at terror er noe som kan komme fra mange forskjellige kanter, og at terrorisme ikke nødvendigvis handler om den andre. Akkurat 22. juli oppstod det blant oss selv. Det tror jeg gjør at mange har fått en større forståelse, forteller han.

– Tror ikke dette vil skape mer fremmedfrykt

Trusselen mot Norge skal innebære at terrorister skal ha reist fra Syria, og Norge skal være mål, ifølge PST.

Ekstremismerådgiver i Antirasistisk Senter, mener trusselen er mye mer alvorlig fordi det kommer fra Syria.

– Vi vet at det er mennesker der med en brutalitet og en evne til å gjennomføre grusomme aksjoner. Vi har allerede sett mange. Det at noen av disse ønsker å gjøre noe i Norge, gjør at vi tar det mye mer alvorlig. Det er en alvorlig trussel, og måten myndighetene har taklet det på viser at myndighetene tar det veldig på alvor, sier Shoaib Sultan.

Han både håper og tror ikke at dette vil skape mer fremmedfrykt.

– Men terroristenes mål er ikke først og fremst den aksjonen de vil gjennomføre. Det handler egentlig mye mer om å skape avstand og splid mellom folk. Nettopp det må vi hindre at skjer.

Shoaib Sultan

Ekstremismerådgiver i Antirasistisk Senter, mener trusselen er mye mer alvorlig fordi det kommer fra Syria.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

Brukte Twitter for å oppfordre til anstendighet

Utøya-overlevende, Viljar Hanssen, reagerte sterkt på hatytringer som dukket opp i sosiale medier og kommentarfelt etter at terrortrusselen ble kjent torsdag.

– Jeg har lest kommentarfelt og sett at hatet spres kjemperaskt. Det er både Twitter, Facebook og kommentarfelt, sier Hanssen.

Viljar brukte Twitter for å oppfordre til anstendighet.

– Jeg skrev at hvis vi har lært noe som helst etter 22. juli, så er det nå vi må det i bruk.

Laster Twitter-innhold

– Opplevd en utvikling i kommentarfeltene

Redaktørene i avisa iTromsø og Nordlys har sett en utvikling i kommentarfeltene de siste årene.

– I motsetning til det som skjedde for tre år siden, i forbindelse med 22. juli, så opplever jeg det helt annerledes. Denne gangen har det ikke vært det intense hatet som vi kunne oppleve da. Forhåpentligvis har samfunnet tatt innover seg at det som skjedde i etterdønningene av 22. juli, var uverdig, sier redaktør i iTromsø, Jonny Hansen.

Han forteller at hans avis har tatt lærdom av det som skjedde da.

– Vi opplever at vi ikke får så mange hatmeldinger, og vi har innført rutiner som gjør at vi siler vekk det vi ikke ønsker å publisere.

Jostein Larsen Østring, som er redaktør i Nordlys forteller at de hadde en positiv opplevelse da terrortrusselen mot Norge ble kjent torsdag.

– I 99 prosent av tilfellene var det legitime meninger som vi må tolerere som kom inn. Det var diskusjoner om politiets fremgangsmåte, og om det var nødvending med et slikt politioppbud. Det var et fåtall kommentarer som vi måtte slette, forteller redaktøren i Nordlys.

Væpna politi på Finskegrensa v/Neiden

Beredskapen i Norge er trappet opp etter at terrortrussel mot landet ble kjent torsdag. Her væpna politi på Finskegrensa ved Neiden.

Foto: Allan Klo