Hopp til innhold

– Nordmenn har et Disney-forhold til dyr

I kveld stilte Sandra Borch i minkpels på fylkestingets julebord. – Folk tror at levende dyr er kosebamser, men slik er det ikke, sier Borch.

Sandra Borch

I kveld stilte fylkestingsrepresentant Sandra Borch med skreddersydd minkpels på fylkestingets julebord. - Vi har fått mat og klær fra dyr i tusenvis av år, sier Borch

Foto: Tom søbstad/nrk

Hun har høstet storm etter at hun skrev et innlegg på NRK Ytring med sterkt forsvar av pelsdyrbransjen. Innlegget fikk hundrevis av kommentarer, både seriøse innlegg som gikk på sak, men også inserater som stillte spørsmål ved Borchs mentale evner.

– Jeg har vært i uvær før, og blitt kallt både det ene og det andre, sier Sandra Borch i kveld.

– Men jeg føler sterkt at det var på tide at en politiker står klart fram med forsvar av den seriøse delen av næringa. Det fortjener den, sier Borch.

Har vært dyrevernaktivist

Da Sandra Borch gikk inn i politikken, hadde hun et annet syn på saken.

– Før jeg ble leder i Senterungdommen, gikk jeg til og med i fakkeltog mot pelsdyroppdrett, forteller hun.

– Etter flere besøk hos pelsdyroppdrettere, har jeg bygget kunnskap om feltet, og nå har jeg forandret mening. De bildene vi så på NRK-dokumentaren i går far forferdelige, og det må vi slå hardt ned på, sier Borch.

Disney-forhold til dyr

– Vi må innse at det er forskjell på dyr og mennesker. Dyr er ikke som i Disney-universet, sier hun.

– Vi har fått mat og klær fra dyr i årtusener, og slik skal det fortsette.

Sandra om pels

På fest i mink

I kveld har fylkestinget i Troms sitt årlige julebord, og der stilte Sandra Borch i skreddersydd minkpels.

– Dette er ingen demonstrasjon, pelsen har jeg på fordi den er varm og vakker. Men det er jo også en gunstig anledning til å vise standpunkt, sier Borch, i det hun ankommer fylkeshuset i Tromsø.

Ulike reaksjoner

borch og skallerud

Senterpartikollega Wenche Skallerud poserte gjerne sammen med sin minkkledde veninne. - Jeg måtte finne fram minken, jeg også, sier hun.

Foto: Tom søbstad/nrk

At hun kom i pels, og til og med hadde annonsert at hun skulle ha pels på seg, ble møtt med ulike reaksjoner. Partikollega Wenche Skallerud hadde funnet fram sin arvede minkpels, og stilte villig opp til posering sammen med sin partifelle

– Jeg er enig med Sandra i sak, og bærer min minkpels med stolthet, sier Skallerud.

Heller ull

Fylkestingsrepresentant og tidligere statssekretær Ellen Øseth fra SV, har et helt annet syn, både på pelsdyroppdrett og bruk av minkpels på festen.

Ellen Øseth

Ellen Øseth fra Sv liker ikke pesldyroppdrett, og foretrekker ull på fest.

Foto: Tom Søbstda/nrk

– Jeg har tatt på meg mine fine hjemmestrikkede ullester, og synes det er et langt bedre alternativ. De holder godt på varmen og er flotte festplagg,sier Øseth.

Travle dager framover

– Reaksjonene etter innlegget var sterkere enn jeg hadde ventet, sier Borch.

– Jeg har fått invitasjon til å delta i en rekke debatter både i radio og fjernsyn, så jeg ser fram til noen hektiske dager, med heftige debatter om en viktig næring.