Hopp til innhold

– Må sette til side alvorlige krimsaker

Kapasiteten er sprengt hos politiet og ved sykehuset i Øst-Finnmark. Nå sendes det til og med busser med asylsøkere langs E6 uten at sjåføren vet hvor de skal.

Flyktninger i Kirkenes

Godt over hundre flyktninger og migranter har kommet til Norge via grensestasjonen på Storskog i Finnmark hver dag de siste ukene.

Foto: Tarjei Abelsen/NRK

– Kapasiteten er sprengt på Storskog. Vi har leid inn brakker for å holde trafikken på normalt nivå. Hvor lenge vi klarer det vet jeg ikke. Vi tar det fra dag til dag, sier politimester i Øst-Finnmark politidistrikt Ellen Katrine Hætta.

Bare i går kom det 173 flyktninger og migranter over grensa.

– Registreringene som gjøres her er viktige, ellers kan vi får et Norge som har mange ulovlige eller uregistrerte emigranter.

Ellen Katrine Hætta

Politimester Ellen Kathine Hætta i Øst-Finnmark politidistrikt sier de sprengte kapasiteten sin allerede i august.

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

– Jobber hele natten

Hun forklarer at arbeidet med flyktninger og migranter gjør at annet arbeid prioriteres bort.

– Vi må jobbe hele natta for å få unna alle. Vi må sette til side alvorlige saker som skulle vært gjennom rettssystemet tidligere på grunn av dette. Vår tålegrense er nådd, sier hun.

– Dere sa allerede i august at kapasiteten var sprengt?

– Den er mye mer ekstrem nå. Den ordinære trafikken er i seg selv større enn det vi er dimensjonert for. I tillegg kommer alle migrantene fra russisk side, sier hun.

Politiet i Kirkenes har fått 24 nye stillinger , hvor halvparten allerede er besatt.

– Det er lys i tunnellen, men hvis strømmen av folk fortsetter like mye som den har gjort nå, så blir det mørkt igjen, sier Hætta.

UDI: – Bekymret

Bjørn Fridfeldt

Regiondirektør i UDi Bjørn Fridfeldt.

Foto: Mathis Eira

UDIs regiondirektør i Nord-Norge, Bjørn Fridfeldt er bekymret for at de ikke skal kunne skaffe tak over hodet til alle som kommer over grensen.

Situasjonen er nå så vanskelig at alle alternativer vurderes, og nyankomne flyktninger sendes med buss vekk fra Sør-Varanger før man vet hvor de skal sendes.

– Ja, jeg er bekymret. Jeg får beskjed om at det sendes ut tre busser fra Kirkenes i dag som ingen vet hvor skal, men at de må finne plass til dem mens de kjører langs E6, sier han.

– Hvor langt må de kjøre?

– De kan risikere å måtte kjøre helt ned til Nordland.

Han forklarer at det nå jobbes med å etablere flere plasser.

– Men markedet begynner å bli vanskelig, sier han.

Skal ta unna 300 helsesjekker

Kapasiteten på sykehuset i Kirkenes er også sprengt. I går møtte ledelsen i Helse Finnmark UDI for å bli enige om hvem som tar regninga. Den skal UDI ta, mens sykehuset kan konsentrere seg om krisehåndteringen i første omgang.

– Vi har fått en bestilling på å ta unna 300 helsesjekker daglig. Da må vi utvide personstaben og oppgradere maskinparken vår på røntgen. Jeg tør ikke angi et anslag, men det kommer til å koste, sier direktør Torbjørn Aas.

Torbjørn Aas

Administrerende direktør Torbjørn Aas sier de dimensjonerer for 300 personer som skal få helsesjekk hver dag.

Foto: Jan Tore Trysnes / NRK