Hopp til innhold

Anundsen taus om Storskog

Justisdepartementet ønsker ikke å svare på spørsmål om Norges grense til Russland må stenges på grunn av flyktningstrømmen.

Anders Anundsen

Til tross for gjentatte forespørsler vil ikke Justisdepartementet og justisminister Anders Anundsen kommentere om grensa til Russland må stenges.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Stadig flere tar til ordet for å øke kontrollen eller stenge grensa til Russland. I Kirkenes sier politimester Ellen Katrine Hætta at hun ser mørkt på situasjonen dersom antall flyktninger over grensa fortsetter å øke.

– Kapasiteten er sprengt på Storskog. Forholdene på grensestasjonen er ikke egna for å ta imot denne trafikken, sier Hætta.

Den siste tiden har det vært satt nær daglige rekorder i antall flyktninger og emigranter som passerer Storskog, den eneste grenseovergangen mellom Norge og Russland. Tirsdag kom 196 personer til Norge uten Schengen-visum for å søke asyl. Onsdag kom det 173 over grensa til Norge.

På bristepunktet

Kapasiteten for å ta imot alle som kommer er helt på bristepunktet.

– Det er en ekstrem situasjon. Det er ekstremsport det vi utøver på Storskog, sier politimester Ellen Katrine Hætta.

I rikspolitikken kommer det nå krav om strengere grensekontroll, blant andre fra Senterpartiets stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen

– Vi må innføre grensekontroll slik at de som ikke har grunnlag for opphold i Norge fordi de kommer fra et trygt land som Russland de må ikke kunne komme til Norge, sier Lundteigen.

Krav om å stenge grensa har kommet fra flere politikere i Finnmark. Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Jan Henrik Fredriksen er bekymret.

– Det er et alternativ å stenge grensa hvis dette fortsetter, sier Fredriksen.

Taust fra Justisdepartementet

NRK har gjentatte ganger denne uka forsøkt å få Justisdepartementet til å svare på spørsmål om grensa må stenges, men det har ikke departementet ønsket å gjøre. Heller ikke Utenriksdepartementet har villet kommentere saken.

Ett argument enkelte bruker for at grensen må stenges er at vi ikke har kontroll på dem som kommer inn. Helge Lurås, leder av Senter for internasjonal og strategisk analyse, tar ikke stilling til om grensen må stenges, men mener det er et problem at det ofte kan være vanskelig å veie sannhetstsgehalten i asylsøkernes historier.