– Kan gå på en smell i oljebransjen

Statoil-direktør advarer mot konkurser i leverandørindustrien til oljebransjen i Barentshavet.

Statoil

Erik Strand Tellefsen (t.v.) er ansvarlig for Johan Castberg-utbyggingen i Statoil. Her sammen med Statoils konserndirektør Øystein Michelsen på Veidnes i Nordkapp i fjor.

Foto: Robin Mortensen

Lokale bedrifter som vil inn i oljebransjen kan lett gå på en kjempesmell, advarer Erik Strand Tellefsen i Statoil, som er direktør for feltutvikling i Nord-Norge.

– Jeg skal ikke nevne navn, men dette har skjedd flere ganger i Stavanger-regionen og i andre regioner i Sør-Norge. De har rett og slett ikke klart å levere verken kvalitet eller produktet, og har gått konkurs. Det er selvfølgelig en risiko, sier Tellefsen.

– Må strekke seg

På Barentshavskonferansens siste dag i Hammerfest var leverandørindustriens muligheter til å ta del av utbyggingen i Barentshavet det store temaet.

Apply Sørco er en av bedriftene som er i ferd med å etablere seg i Hammerfest. Direktør Frederik Hvistendal mener det er viktig at næringslivet får lov til å strekke seg etter noe.

– Bransjen er jo bygget på langsiktighet, men også på dét at både kunde og leverandør skal strekke seg. Man skal kunne ta et ekstra skritt, samtidig må man tenke kvalitet, sikkerhet og risiko, men det må være et samspill, sier han.

Maritim kompetanse

Fra Statoil er budskapet helt klart.

– De har en god kompetanse her oppe på maritim virksomhet. Det er det Kyst-Norge i Finnmark, Troms og Nordland kan. Så bygg på det dere er sterke på, sier Tellefsen.