Hopp til innhold

– Salget av Hurtigruten vil gi nye arbeidsplasser

Konsernsjef i Hurtigruten, Daniel Skjeldam, er sikre på at britiske penger kan føre til økt satsing i nord.

MS Nordnorge

MS «Nordnorge» og de andre hurtigruteskipene skal fortsatt gå sin vante rute langs kysten, selv med nye eiere.

Foto: Atle Markeng / NRK

Hurtigruten-sjef Daniel Skjeldam

Daniel Skjeldam i Hurtigruten tror slaget av Hurtigruten kan skape nye arbeidsplasser i Nord-Norge.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / NTB scanpix

Fredag kom børsmeldingen om at britiske Silk Bidco har kjøpt over 90 prosent av aksjene i Hurtigruten.

Men et salg til britiske aktører, betyr ikke nødvendigvis at Hurtigruten seiler over havet med arbeidsplassene sine også.

– De nye eierne er tydelige på at de vil beholde hovedkontoret i Tromsø. Med den satsingen de ser for seg, utelukker de ikke at det kan bli vesentlig flere arbeidsplasser i Tromsø i tiden som kommer, sier konsernsjef i Hurtigruten ASA, Daniel Skjeldam, til NRK.

Mottatt med skepsis

Interessen fra britene ble mottatt med skepsis tidligere i år. Blant annet frykter tidligere stortingsrepresentant for SV i Nordland, Geir Ketil Hansen, at selskapet skal ende opp som et reint cruiserederi.

– Det annonserer en kurs for Hurtigruten der man beveger seg bort fra den nordnorske forankringa, sa han til NRK i oktober.

Selskapet har i de siste årene jobbet hardt for å snu en dårlig utvikling. I 2012 hadde Hurtigruten et underskudd på 310 millioner kroner, men etter 2013 kunne de vise til et overskudd på 26 millioner.

Satser videre

Da nyheten om salget ble offentlig, var Skjeldam kjapt ute å understreke at dette er godt nytt for både Nord-Norge og Hurtigruten.

– At Hurtigruten nå er solgt, betyr at det vil bli satset på selskapet videre, det vil bli flere arbeidsplasser i reiselivet nordpå. Ikke minst så kommer Hurtigruten til å fortsette å gå langs norskekysten hele året med stopp innom alle de 34 havnene, sier han.

Konsernsjefen forteller også at oppkjøpet gjør det mulig for Hurtigruten å satse hardere enn de kunne gjort dersom salget ikke hadde gått i boks.

– Vi ser store muligheter i reiselivet i Nord-Norge, fantastisk på både vinteren og sommeren, og mulighetene for å vokse er store. Det kan hende vi nå kan satse mer enn det som ville vært mulig med dagens økonomi, slik at vi kan skape flere arbeidsplasser, sier han.

Arne Trengereid, administrerende direktør i Nord-Norsk Reiseliv

Arne Trengereid i Nordnorsk reiseliv tror salget av Hurtigruten vil gagne landsdelen.

Foto: NordNorge.com

Administrerende direktør i Nordnorsk reiseliv, Arne Trengereid, tror også Hurtigruten vil spille en enda viktigere rolle i landsdelen i fremtiden enn de har gjort til nå.

– Det virker som at Hurtigruten nå er blitt mer fokusert på å bringe selskapet nærmere stedene hvor de fantastiske naturopplevelsene vi har her i landsdelen befinner seg. Dersom de nå vil øke satsingen, vurderer jeg det som bare positivt, sier han.

Trengereid er også positiv til at en britisk kjøper har gått inn i Hurtigruten.

– Nord-Norge er allerede svært populær hos britene. Ved et samspill med Hurtigruten tror jeg dette markedet kan bli enda større, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark