Frykter regjeringen kveler nordlysturismen

Nordnorsk reiseliv frykter at de kan miste grepet om vinterturismen til fordel for Finland. Årsaken er at regjeringa vil kutte til sammen 35 millioner kroner til markedsføring og utvikling av reiselivet i nord.

Nordlysturister

Mange turister drar til Nord-Norge for å se nordlyset. Men næringen frykter kutt i statsbudsjettet skal hemme satsingen i landsdelen.

Foto: Elisabeth Brun, NRK

I statsbudsjettet kutter regjeringen 15 millioner til markedsføring av Nord-Norge som reiselivsmål og 20 millioner til innovasjon for internasjonal satsing.

Det får sammenslutningen Nordnorsk reiseliv til å reagere.

– Stortinget har glemt sin forpliktelse til å støtte reiselivsutviklingen i Nord-Norge, uttaler Arne Trengereid, administrerende direktør i Nordnorsk reiseliv.

Frykten til reiselivet er at kuttene skal hindre en offensiv nok satsing på Nord-Norge som reiselivs mål.

Frykter investeringsstopp

Tor Kjetil Wisløff.

Tor Kjetil Wisløff, daglig leder i Sorrisniva AS.

Foto: Kai Erik Bull

En av bedriftene som tidligere har nytt godt av denne typen offentlig støtte er Sorrisniva AS i Alta. Maskinen bedriften bruker til å kutte isblokker til ishotellet deres var alene en investering på hele 150.000 kroner.

Slike investeringer mener de det er umulig å gjennomføre uten offentlig støtte.

– Den dagen vi skal gjøre en større investering for en videre utvidelse, så kommer vi til å få en utfordring når det kuttes så drastisk i midlene, sier daglig leder Tor Kjetil Wisløff.

Saken fortsetter under videoen:

Nordnorsk reiseliv frykter at de kan miste grepet om vinterturismen til fordel for Finland. Årsaken er at regjeringa vil kutte til sammen 35 millioner kroner til markedsføring og utvikling av reiselivet i nord.
Stortinget svikter sin forpliktelse til nordnorsk reiseliv?

Tøff kamp om kundene

Takket være nordlyset har reiselivsnæringen vokst i Nord-Norge. Likevel er kampen om turistene hard, særlig fra Finland. Med nye kutt frykter Nordnorsk reiseliv at landsdelen kan miste grepet om vinterturistene.

– Det er helt klart at uten at sentrale myndigheter støtter opp om utviklingen i den naturbaserte reiselivsnæringen i Nord-Norge, så klarer vi ikke å ta ut det potensialet som naturlig ligger her, sier Arne Trengereid.

Lever godt med kuttene

I Nærings- og fiskeridepartementet har de derimot ingen tro på beskrivelsene som nå kommer fra reiselivet i nord. De mener næringen vil klare seg godt, tross kuttene i de øremerkede midlene til Nordnorsk reiseliv og Innovasjon Norge.

– Det har vært en betydelig økning i forsknings- og innovasjons budsjettet, selv om det er noe mindre kutt på administrasjon hos Innovasjon Norge, så er det langt større penger som går til de gode ideene, sier statssekretær Dilek Ayhan fra Høyre.

Frykter stagnasjon

Siden 2000 har Wisløff og Sorrisniva AS bygget ishotell hver eneste vinter for å ta imot turister. Nå frykter han for konsekvensene for reiselivsnæringen hvis kuttene i budsjettforslaget blir vedtatt.

– Jeg tror veksten vil stoppe og jeg tror det blir stagnasjon dersom alle disse midlene blir borte, sier Tor Kjetil Wisløff.