Ifølge Østfoldforskning kastes 330.000 tonn spiselig mat i Norge – hvert eneste år.
Matbutikkene er en av flere syndere, og Rema 1000-kjeden, som har 500 butikker i landet, skulle ønske mindre ble kasta.
– Det er et sløseri, og veldig synd at vi må kaste så mye. Vi gjør det vi kan for å unngå det, men det er ulike grunner til at mat kastes, sier driftsdirektør Arve Husby i Rema 1000 til NRK.
I kilo er det frukt og grønt det havner mest av i søpla, ifølge Husby.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
Bestilling av mat
Én årsak til matsvinnet kan være at kvaliteten på maten som kommer inn i butikken er for dårlig, og at den derfor blir fort dårlig.
En annen grunn kan være dårlige rutiner i butikken, der varene ikke blir fulgt med på og at det bestilles for mye av det samme.
– Man må bestille riktig mengde til riktig tid, sier Husby.
- LES OGSÅ:
– Risiko å spise søpla
NRK har fortalt historien om Astrid Bruun Arnesen og Lars Jølle Berge som bor i et kollektiv som nesten utelukkende spiser mat de finner i konteinere utenfor butikker.
Husby har hørt om fenomenet.
– Hvis de får det til, så er det jo spennende og bra for dem, men det er alltid en risiko. Mat som står ute kan tiltrekke seg skadedyr, sier han.
Han foretrekker at konteinerne er lukket, og dermed ikke tilgjengelig for folk.
– Jeg forstår engasjementet, men sett fra vårt synspunkt ville det ha vært veldig ille om noe alvorlig skjedde, for eksempel at noen ble syke, sier Rema-direktøren.
For stort utvalg?
Arnesen og Berge mener én av årsakene til at så mye mat kastes, er at forbrukerne har for store krav til hva butikkene skal tilby – ferskt – til enhver tid.
Husby er delvis enig.
– Det er reelt at forbrukerne forteller oss at de vil ha større utvalg av matvarer, og vi prøver å oppfylle det innenfor forsvarlige rammer.
Ansatte
Han sier det er del av drifta å følge med varene og prise dem ned om de har mye av en vare som nærmer seg utløpsdato.
De har ikke lov til å gi ansatte mat som er gått ut på dato, på samme måte som de ikke har lov til å selge den.
– Men en ansatt kan jo ta risikoen og ta med seg en biff som er gått ut på dato, selv om den egentlig skulle vært kastet. Det er jo da den smaker best. Men det er ting vi ikke er herre over, sier Husby.
- LES OGSÅ: