– En historisk dag. Fra før har vi naturgassproduksjon i Hammerfest, nå få vi også oljeproduksjon rett utenfor stuedøra, sa fungerende ordfører Marianne Sivertsen Næss da hun fredag ønsket velkommen til Hammerfest kommunes kakefest.
Fredag kom Goliat-plattformen til byen, etter å ha brukt 60 dager på turen fra Hyundai-verftet i Sør-Korea. Byen var preget av fest – en hammerfest.
: Kommunestyresalen i Hammerfest rådhus var full da Eni fredag inviterte på Goliat-presentasjon. Også de aller minste fikk overvære den historiske dagen i Hammerfest. Foto: Amund Trellevik
Foto: Amund Trellevik / NRKHurtig-mygg
Synet av plattformen, da den åpenbarte seg i havet utenfor Hammerfest, beskriver ordføreren slik til NRK:
– Et fantastisk syn. Hurtigruten kom i front av plattformen, og den ble en liten mygg til sammenligning.
Marianne Sivertsen Næss, fungerende ordfører i Hammerfest, hadde en god dag på jobben.
Foto: Kari Bjørkli Thomassen/Finnmark fylkeskommuneNæss mener Goliat betyr mye for stoltheten og identiteten til hammerfestingene.
– Vi vet at det betyr flere hundre arbeidsplasser, og vi befester oss nå som petroleumsbyen i nord. Dette betyr også mye for framtidstrua – at det er i nord, i Finnmark, det skjer.
Lytt tilP1-innslaget her.
– Langt fra utforsket
En av dem som har hatt tro på oljeeventyret helt siden Snøhvit-feltet ble funnet i 1984, er Herold Paulsen.
Han var med på å starte opp Polarbase i Rypefjord utenfor Hammerfest. Det var drømmen om oljeeventyret som drev ham.
Dét eventyret mener han fortsatt finnes:
– Nord for Troms og Finnmark har man 70 prosent av norsk sokkel. Her er det boret litt mer enn 100 leitebrønner i et så stort område. Ressursene som ligger her oppe er langt fra utforsket. Vi vet at verden har behov for olje og gass, og fremtiden er her i nord, sier han.
For ENI som er operatør av plattformen og på Goliat-feltet er dette også en historisk dag. Kommunikasjonsdirektør Andreas Wulff smilte bredt:
– Det er en fantastisk mottagelse vi har fått i Hammerfest i dag. Det er rørende. Det varmer å se flaggene er på topp både på offentlige bygg og i private hjem rundt om i byen. Det er feiring på rådhuset, stinn brakke - smekke fullt av folk, sier han.
Herold Paulsen, viseadministrerende direktør ved Polarbase, var stolt da Goliat-plattformen kom inn til Hammerfest fredag.
Foto: Amund Trellevik / NRKMye skal på plass
Allerede i ettermiddag, fredag, dro de første 40 arbeiderne ut til plattformen for å begynne jobben med å gjøre den ferdig. Det er fortsatt mye som skal på plass, og Goliat-flyteren blir derfor liggende en stund framover i sjøen utenfor Hammerfest, opplyser ENI.
Plattformen blir liggende utenfor Hammerfest imellom to og tre uker før den tas ut til feltet.