– Det må være lov å se bra ut når du går på tur

Friluftslivsentusiast og påvirker Julie Bjanes mener det er viktig at jenter som liker å pynte seg på tur også legger ut bilder i sosiale medier. – Det er med på å inspirere flere til å komme seg ut, sier hun.

Julie Bjanes

Julie Bjanes var nominert til Årets Turjente i 2017.

Foto: Privat

– Jeg innrømmer gladelig at jeg liker å føle meg «fresh» når jeg er på tur. Jeg liker rosa og jeg liker jentete ting. Da føler jeg meg fin, og det er ikke noe galt i det, sier Julie Bjanes.

Torsdag skrev NRK at eventyreren Tonje Blomseth mener friluftslivet har blitt mer fjollete og oppdollet. Hun frykter dørstokkmila blir enda lengre for folk som ruller på internett og ser hvordan trenden har utviklet seg.

To av bildene som NRK brukte i saken var fra friluftslivsentusiast og påvirker Julie Bjanes. Hun har 16.000 følgere på Instagram.

– Jeg har brukt hele natten på å svare på meldinger fra folk som sier de har begynt å gå på tur fordi jeg legger ut slike bilder, sier Bjanes.

Hun mener det er viktig at det også finnes jenter som henne selv, som viser at det er greit å pynte seg litt ekstra når man går på tur.

– Det er ikke alle som liker svette, gamle truser og mangel på deodorant. En god blanding gjør at vi kan inspirere flere til å gå tur. Det er jo hele poenget, sier hun.

Julie Bjanes

– Jeg bruker ikke sminke på tur, men hva så om jeg hadde gjort det? Man må få lov til å gjøre det man vil, sier Julie Bjanes.

Foto: Privat

«Instagramturer»

Artist Carina Dahl er en ivrig bruker av Instagram. Hun har fått mye oppmerksomhet i det siste fordi hun redigerte seg tynnere da hun var ute på telttur.

– Det var rett og slett dumt av meg. Jeg tror nok mange kan kjenne seg igjen når de gjør slikt, sier hun.

I likhet med Tonje Blomseth mener Dahl friluftslivet har fått større fokus på utseende. Hun tror mange velger å gå på tur bare for å ta de fine bildene.

– Det er nok veldig mange som går på toppen for å ta det ene Instagrambilde. Man kan vel kalle det «Instagramturer», sier Dahl.

Hun mener likevel at det kan være positivt.

– Kanskje folk som vanligvis ikke ville gått på tur kommer seg ut. Endelig tar de den turen opp på toppen og blir bitt av basillen, sier hun.

Carina Dahl

Etter at Carina Dahl redigerte seg tynnere på et bilde ute i naturen, synes hun det er viktig å si at det ikke skal være et press når man skal ut å gå. – Det viktigste er turen, sier hun.

Foto: privat

Blitt «inn» å vise seg fram

Jens Kvernmo vant prisen Årets Villmarking 2018. Han ser også at det har blitt mer «inn» å vise fram jakt og friluftsliv på sosiale medier.

– Det er blitt kult å være ute i naturen, og det er bra, sier Kvernmo.

Han sier det viktigste er å skape en balanse.

– Om jenter har lyst til å dolle seg opp og vise det fram må de gjerne gjøre det. Så lenge det finnes andre som viser at det motsatte også er greit, sier han.

Han mener det ikke er like mye snakk om dette blant menn.

– Nei! Jeg ser ikke så mye nakne rumper og bare overkropper av menn som er på topptur, sier Kvernmo.

Jens Kvernmo

Jens Kvernmo vant Reality-serien «Alene» på TV2.

Foto: Privat