– Det er fullstendig kaos, og ingen har oversikt

Trond Davidsen tok imot 40 flyktninger på fredag, med beskjed fra UDI om å gi dem tak over hodet og tre måltider i døgnet. Men informasjon om hvem de var, uteble.

Flyktninger på Storskog

Lokale huseiere føler ikke de har noen oversikt over hvem som kommer til kommunen deres.

Foto: NRK

– Det er fullstendig kaos, og ingen har oversikt over noe som helst. Det virker som UDI er fullstendig overkjørt av flyktninger som kommer hit. Det er ingen tvil om at det er flere nasjoner som er samlet sammen, og flere kulturer, sier eier av Skjervøy Fiskecamp, Trond Davidsen.

Bedriften mottok fredag 40 flyktninger som hadde kommet til Norge over Storskog i Finnmark. Søndag ble de oppringt på nytt av UDI med spørsmål om å ta imot enda flere. Han mener det bekrefter at det råder kaotiske tilstander.

– Vi har allerede 40, og må få kontroll på situasjonen før vi i det hele tatt vurderer å ta inn flere, selv om vi kanskje har kapasitet til det, sier Davidsen.

Tre måltider og tak over hodet

Han forteller om lite informasjon fra UDI. Fiskecampen har fått beskjed om å ta godt vare på flyktningene, og gi dem tak over hodet og tre måltider i døgnet.

– Vi savner selvfølgelig informasjon om hvilke type flyktninger det er som har kommet. Vi fikk ikke vite før de sto på Skjervøy at det var enslige menn fra 25 til 35 år, sier han.

Skjervøy kommune fikk ikke vite noe om at flyktningene skulle komme før de var innkvartert.

– Det kom som julekvelden på kjerringa det. Jeg skjønner frustrasjonen de hadde med det samme, men jeg synes kommunen har gjort en kjempeinnsats i å informere lokalsamfunnet og sykehjemmet at det er nødvendig med ekstraordinære tiltak for å kunne være forberedt på situasjonen, sier Davidsen.

Direktør i UDI Nord, Bjørn Fridfeldt.

Regiondirektør i UDI Nord, Bjørn Fridfeldt.

Foto: Håvard Lior / NRK

– Uoversiktlig, ikke kaotisk

Mandag sa fylkesmann Bård Pedersen at situasjonen er uoversiktlig, og at de har økt beredskapsnivået til kode oransje. Men UDIs regionsjef Bjørn Fridfeldt vil ikke være med på at det er kaotisk.

– Det kommer store ankomster over Storskog, og det er til tider uoversiktlig, men ikke kaotisk. Det vil jeg ikke si. Vi har kontroll på det som foregår, og situasjonen må endre seg ganske betydelig hvis vi skal komme over i en kaotisk situasjon, sier Fridfeldt.

Politiets utlendingsenhet opplyser til NRK at det per 26. oktober har ankommet 2077 flyktninger over russergrensa. I alt 29 nasjonaliteter, men 126 av dem er statsløse. Det gir UDI mye ekstraarbeid.

– Vi har det hektisk, men vi opplever at markedet har begynt å fungere og at opinionen i kommunene skjønner at vi er i virkelig stor nød for å skaffe innkvartering til alle som kommer, sier Fridfeldt.