Hopp til innhold

– Aspaker gjorde et karakterdrap

Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort(H) tar et oppgjør med statsråd Elisabeth Aspaker, etter at hun for åpen mikrofon refset avgått finansbyråd Anne Berit Figenschau.

Jens Johan Hjort

Ordfører i Tromsø, Jens Johan Hjort.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Bakgrunnen for konflikten er at Hjort ilag med Figenschau la frem et omstridt benkeforslag i forkant av nominasjonen av byrådslederkandidat for Tromsø Høyre.

Øverst på lista stod Figenschau, etterfulgt av Hjort og sittende byrådsleder Øyvind Hilmarsen. Forslaget falt med knapp margin, noe som gjorde at Hjort trakk sitt ordførerkandidatur og Figenschau gikk av .

Under Troms Høyre sitt årsmøte lørdag kom den politiske oppvasken da Figenschau ble vraket som nestleder i Troms Høyre.

Skarp kritikk fra talerstolen

Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort(H) tar et oppgjør med statsråd Elisabeth Aspaker, etter at hun for åpen mikrofon refset avgått finansbyråd Anne Berit Figenschau.

VIDEO: Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort (H) tar til motmæle overfor statsråd Elisabeth Aspaker.

Fra talerstolen tok statsråd Elisabeth Aspaker et oppgjør med prosessen:

– Som enhver annen organisasjon så har Høyre både formelle og uformelle spilleregler. Men jeg tror aldri før at jeg har opplevd at disse så til de grader har blitt utfordret som ved nominasjonsmøtet i Tromsø forrige helg. Alle delegatene har på sine bord et lite hefte som heter "Høyres etiske retningslinjer". Det er vedtatt av sentralstyret 21. januar 2013, og innledningsvis er det understreket at alle organisasjonsledd i Høyre skal holde høy etisk standard, sa Aspaker.

Karakterdrap uten forvarsel

Anne Berit Figenschau

Anne Berit Figenschau, avgått finansbyråd i Tromsø.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Jens Johan Hjort reagerer kraftig på Aspaker sine uttalelser. Han viser til at Figenschau har fulgt alle råd fra Høyre sentralt for å skape ro – inkludert det å tilby at hun trakk sitt kandidatur.

– Uten forvarsel begikk Aspaker et overlagt karakterdrap fra talerstolen. Hvem vil la seg frivillig slakte av et statsråd, spør Tromsø-ordføreren.

I et leserinnlegg til NRK forteller Hjort at han fikk en tekstmelding fra Aspaker. Der oppfordret hun ham innstendig om å fortsette som ordfører, til tross for at det var han som hadde kommet med benkeforslaget.

Bruker moral og etikk som det passer

I ettertid reagerer han på at det er Figenschau som har måtte betale prisen, mens han har gått fri.

– Det er trist at vi har en minister som bruker moral og etikk når det passer seg slik, og lar være å bruke det når det er opportunt. Dette er overhodet ikke representativt for det liberalkonservative Høyre jeg har lært å kjenne og sette pris på i løpet av mine fire år i politikken, skriver han i leserinnlegget.

Elisabeth Aspaker ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK.