Hopp til innhold

– Det var et enkelt valg å støtte Jens Johan Hjort

– Jeg var ikke i tvil, det var valget mellom en liste med Jens Johan Hjort og en uten han, og da valgte jeg å støtte forslaget. Det sier avtroppende finansbyråd Anne Berit Figenschau.

Anne Berit Figenschau

Anne Berit Figenschau pakker ned kontoret sitt i Tromsø kommune og forlater kommunepolitikken i denne omgang.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Hun forteller i dag om hva som skjedde i helga i sitt første intervju med pressen etter at hun trakk seg .

– Jens Johan ringte meg lørdag kl 11.30 og fortalte om planene sine om en liste der han var med, og ba meg ta stilling til det. Det var å forholde meg til en liste uten Jens Johan Hjort og en med han, og for meg var det enkelt, jeg mente det var bedre for Tromsø Høyre at han var med på lista, sier hun.

– Hadde du oversett konsekvensene?

– Man tar et valg og da må man stå for det, og det gjør jeg nå. Jeg har tatt konsekvensen og jeg velger å gå, sier hun.

Jens Johan Hjort og Øyvind Hilmarsen

Jens Johan Hjort og Øyvind Hilmarsen etter møtet mandag morgen der de skværet opp etter helgens bruduljer.

Foto: Marita Andersen / NRK

Det var på Tromsø høyres nominasjonsmøte i helga bomben sprang. Ordfører Jens Johan Hjort foreslo Anne Berit Figenshau som nummer én på lista, Øyvind Hilmarsen som nummer tre og han selv på andreplass.

Det ble på møtet avstemning om Hjort sitt forslag, men det fikk ikke flertall. Det førte til at både Jens Johan Hjort og Anne Berit Figenschau trakk seg til valglisten til Tromsø Høyre, og Figenschau trakk seg umiddelbart som finansbyråd.

Øyvind Hilmarsen ble valgt som byrådslederkandidat, og Høyre har utsatt spørsmålet om hvem som skal være partiets nye ordførerkandidat.

Les også: – Det er nok mulig jeg har manglende kompetanse

– Mest ryddig å forlate

Anne Berit Figenschau sier hun følte det var mest ryddig å forlate jobben som finansbyråd. Hun avviser at det har vært samarbeidsproblemer med byrådsleder Øyvind Hilmarsen.

– Vi har samarbeidet godt i hele byrået, sier hun.

Hun sier hun er godt tatt imot i Tromsø kommune.

– Jeg har hatt gode kollegaer, jeg ble tatt godt imot av byrådet og av kommunestyret. Det har vært utrolig lærerikt, spennende og god utfordring. Vi var i gang med mange gode prosesser, så det er synd å forlate, sier hun.

– Angrer du?

– Jeg står for valget og ville gjort det samme igjen, svarer hun.

Figenschau velger også en diplomatisk kommentar til at den populære ordføreren Jens Johan Hjort trekker sitt kandidatur som ordfører.

– Partiet har gjort sitt valg, det er det nominasjonsmøte handler om, møtet valgte en liste uten Jens Johan Hjort og det valget er gjort, det må man forholde seg til, sier hun.

Har søkt om etterlønn

Figenschau forteller at hun har søkt om tre måneders etterlønn i kommunen.

– Det finnes regler for dette, og de tolker jeg slik at jeg kan jeg få inntil tre måneders etterlønn, med avkorting hvis jeg får jobb før det, sier hun.

Hun innrømmer at hun i ettertid ser at saken kunne vært behandlet på en annen måte.

– I etterkant tenker jeg at det kunne vært gjort på en annen måte, men Jens Johan Hjort har gjort det på sine måte og da forholder jeg meg til det.

Men hun slutter ikke i politikken. Hun er innstilt som første nestleder i Troms høyre som skal ha valg til helga, og hun sier hun vil stå på denne plassen.

– Jeg har tenkt over om det var riktig, og jeg har vært i kontakt med både Høyre sentralt og valgkomitéen for å høre hva de syns. Fra begge hold sier de at de gjerne vil ha meg med, og at jeg kan gjøre en jobb for Høyre og da velger jeg å forholde meg til det. Så får vi se om nominasjonsmøtet velger meg eller finner en motkandidat, sier Figenschau.

Nå er Anne Berit Figenschau på jobbjakt. Hun skal bruke de neste ukene på å finne seg en ny arbeidsgiver.

– Jeg har fått et tilbud fra mine sønner om å bli deres fotballmanager, flirer hun.