6 måneder for sex-misbruk

Den tidligere varaordføreren i Kautokeino er dømt til seks måneders ubetinget fengsel for sex med en mindreårig jente.

Kautokeino sentrum.
Foto: Håkon Haugsbø / NRK

Han må også ut med 50.000 kroner i oppreisning til jenta, som var 15 år gammel da hun hadde flere samleier med den da 40 år gamle mannen.

De to hadde et seksuelt forhold i desember 2005.

 

 

I flere måneder etter anmeldelsen nektet politikeren for at han hadde hatt sex med jenta. Tilståelsen kom først etter at DNA-prøver ble lagt fram som bevis i saken i juni i fjor.

Uten kondom

I skjerpende retning legger retten vekt på at mannen ikke brukte kondom, og at jenta ble utsatt for en ekstra belastning da han ba henne kjøpe angrepille – noe hun som mindreårig ikke hadde anledning til.

Dessuten serverte han henne alkohol, og presset henne til å holde tett om forholdet og avstå fra legeundersøkelse.

Det var foreldrene til jenta som fattet mistanke og avslørte forholdet tredje juledag i forfjor.

Sårbar

– Tiltalte fremsto som en ressurssterk person i lokalsamfunnet, mens fornærmede tilhørte en sårbar gruppe unge jenter. Overgrepet fremstår slik sett som et forhold hvor en eldre og ressurssterk mann utnytter sin posisjon til å skaffe seg sex med en mindreårig. Fornærmedes tidligere seksuelle erfaring er i denne sammenheng lite relevant, heter det i dommen.

Straffen på seks måneders fengsel er i tråd med aktors påstand.

Slapp erstatning

Bare på ett punkt ble 40-åringen frikjent: Han slipper å betale erstatning for tapt inntekt til jenta. Retten legger til grunn at hun hadde problemer på skolen i to og et halvt år før forholdet til varaordføreren. Derfor er det ingen direkte sammenheng mellom overgrepene og det at jenta droppet videregående skole og dro fra Kautokeino.