Hopp til innhold

5 millioner til Nervei

Samferdselsdepartementet åpner lommeboka.

Byggingen av Nervei-veien
Foto: David Frode Nilsen

Den veiløse bygda i Tanafjorden har kjempet for å bli knyttet til Nordkynveien i flere tiår.

En konflikt med reinbeitedistriktet om erstatning for tapt beiteland førte til veistans tidligere i år. Veibyggingen kan trolig likevel fortsette om en drøy uke, og 1. kandidat til stortingsvalget for Senterpartiet i Finnmark, Morten Edvardsen, er svært fornøyd.

LES OGSÅ: Nervei får vei

Vurderer forhåndstiltredelse

– Dette er en sak som vi i Senterpartiet har jobbet med lenge, og da søknaden fra kommunen ble sendt, fikk jeg kopi. Da tok jeg umiddlebart kontakt med departementet, og det viser seg nå at de har vært velvillige overfor Nervei. Det gjør at nå kan veien komme på plass, sier Edvardsen.

En dom fra lagmanssretten slår fast at den 14 kilometer lange veien ikke kunne bygges før erstatningen til reindrifta var avklart.

Så langt har ikke konflikten latt seg løse, og Gamvik kommune har nå stevnet reinbeitedistrikt 13 med tanke på ekspropriasjon.

Formannskapet skal mandag vurdere om de skal be om en forhåndstiltredelse for å få bygget videre på veien med de nye midlene.

Kan starte om halvannen uke

Godkjennes det av fylkesmannen, og er entreprenørene klare til å starte, kan veibyggingen starte om halvannen uke.Det sier teknisk sjef i Gamvik kommune, Tore-Jan Gjerpe.

Veien vil trolig koste 30 millioner kroner. Tre millioner er brukt, fem millioner kommer nå, men fortsatt mangler 22 millioner for å få ferdigfinansiert strekningen. Edvardsen mener de pengene bør komme fra fylkeskommunen.

– De siste millionene som gjenstår, har kommunen sagt at man håper fylkeskommunen kan være med å dekke. Det skal opp på fylkestinget i oktober. Nervei er et levedyktig og godt lokalsamfunn som har vist seg å klare seg, sier han.

Lykkelig veilagsleder

Solveig Pettersen er leder i Nervei veilag. I dag er hun lykkelig.

– For meg er det en helt fantastisk nyhet. Jeg er kjempeglad, rett og slett kjempeglad, sier hun.

Alt nå finnes en anleggsvei der Nerveis 40 innbyggere såvidt kan kjøre over fjellet til Nordkynveien. Med de nye veimidlene håper hun flere ting kan utbedres nå før snøen kommer.

– Det blir jo å løfte veitraseen der det er behov for å komme unna snemengdene, og så er det å få sikring på plass der veien står i fare for å bli tatt av smeltevannet til våren.

Hun ønsker at fylkeskommunen skal bevilge resten av pengene i høst.

– Det vi bare fremtida vise, men vi håper fylkespolitikerne tar ansvar i denne saken, sier Pettersen.