Hopp til innhold

38 soldater smittet av svineinfluensa

Norges nest største utbrudd av svineinfluensa til nå.

Jørn Erik Berntsen

Sjef for Garnisonen i Sør-Varanger, Jørn Erik Berntsen.

Foto: NRK

38 soldater ved Garnisonen i Sør-Varanger (GSV) i Finnmark er smittet av svineinfluensa (H1N1), får NRK opplyst.

– Det er så langt ingen som er alvorlig syke. Men så er soldatene i utgangspunktet friske mennesker, sier garnisonssjef Jørn Erik Berntsen ved Garnisonen i Sør-Varanger til NRK.

Frykter halvparten blir smittet

– Vi har fått bekreftet at vi står overfor en epidemi. Jeg kan ikke utelukke at så mange som 50 prosent vil bli smittet, sier garnisonslege Esben Kvammen Rafaelsen.

Det er til sammen 600 soldater og befal ved garnisonen.

GSV har siden torsdag i forrige uke hatt mistanke om at de hadde utbrudd av svineinfluensa. Garnisonssjef Jørn Erik Berntsen håper at antallet syke vil flate ut.

– Etter hvert som de blir friske, går de tilbake til vakt. Vi hadde en veldig økning i antallet i forbindelse med helga. De fleste er syke i omlag en uke. Derfor håper vi at vi kan begynne å skrive ut folk til helga, sier garnisonssjefen til NRK.

- Sykestua er full

Selv om antallet smittede er stigende, betegnes ikke situasjonen som kritisk.

- Det er ikke en krise. De syke har feber og milde forkjølelsessymptomer. Men det er en raskt spredende infeksjon som først og fremst er et logistikkproblem for oss, sier Esben Kvammen Rafaelsen til NRK.

Soldatene kommer fra hele landet, og kan ikke sendes hjem med offentlige transportmidler. Dermed må de syke isoleres fra de friske i leiren.

– Vi har opprettet en ekstra sykekaserne fordi sykestua er full. Der er det nå 38 innlagte pasienter med influensasymptomer, sier Rafaelsen.

Nest største kjente utbrudd

Folkehelseinstituttet bekrefter at dette er Norges nest største kjente utbrudd av influensaen til nå.

– Ansvarlig lege har foreløpig ikke rapportertert direkte hit, og derfor avventer våre fagfolk med å kommentere situasjonen. Men det er klart at dette er det største kjente utbruddet på ett sted etter 4-H leiren i Gloppen, sier pressevakt ved Folkehelseinstituttet, Anne Kirkhusmo til dagbladet.no.

Vokter grensen

Garnisonen i Sør-Varanger ligger på Høybuktmoen i Sør-Varanger kommune i Finnmark. Leiren er underlagt Hæren.

Grensekompaniet deltar i vaktholdet av den norsk–russiske grensen.

– Vårt oppdrag er å vokte den norsk-russiske grensen. Nå er vi mest opptatt av at de som skal vokte grensen holder seg friske. Det er nemlig de nye soldatene, som kom til GSV for et par uker siden, som har blitt syke, fastslår legen.

– Slik jeg ser det nå har vi ressurser nok å sette inn også ved grensen. Skulle det bli et problem, vil vi få støtte fra de øvrige avdleinger i Hæren, sier garnisonssjef Jørn Erik Berntsen til NRK.