Hopp til innhold

Det er 33.000 for mange av disse på Finnmarksvidda

Det er 180 000 rein på Finnmarksvidda - noe som er drøyt 33 000 for mange. Nå får reineierne beskjed om å redusere flokkene sine - og det fort.

Rein i farta, med gevir.

180.000 rein på Finnmarksvidda er 33.00 for mange. Nå tvinges reineierne til å redusere flokkene sine.

Foto: Hans Børge Hartvigsen / NRK

Det har lenge vært en oppfatning både i og utenfor reindriftsnæringen i Finnmark om at det er alt for mange rein på Finnmarksvidda. Dette har flere negative konsekvenser som nedbeiting av naturen, kamp om beiteplasser og utmagrede dyr.

I går kom ressursregnskapet for reindrifta i Vest-Finnmark. Det viser at det nå er 180 000 rein på vidda. Det er 33.000 for mange.

– Det er veldig lenge siden jeg har hørt noen som jobber i reindrifta til vanlig si at det ikke er for mye rein, sier fungerende leder for Reindriftsforvaltninga i Vest-Finnmark Adam Klemet Hætta.

Må ha planene klare i høst

Nå gir Reindriftsforvaltningen reineierne beskjed om å lage reduksjonsplaner for flokkene sine.

– Det vil bli en frist på å utarbeide disse reduksjonsplanene, sier Hætta.

De skal være ferdig i høst og reintallet skal ned i løpet av de nærmeste årene.

Trengt opp i et hjørne

Dersom reintallet ikke synker har myndighetene en bit av reindriftsloven som et trumfkort i ermet. Flokkene kan bli stilt foran reduksjonskrav ut fra prosent.

– Reineierne vet at det kan skje. Det fører i alle fall ikke til at de bygger ned flokkene sine, sier Nils Henrik Sara som representerer hele reindrifta i Norge.

Lederen for Norske Reindriftssamers Landsforbund tror reindriftsutøverne er skremt opp i et hjørne hvor de har posisjonert seg med store flokker for å tåle en prosentvis tvangsreduksjon.

– Ut ifra det jeg har fått opplyst må jo dette være en medvirkende årsak til å reintallet øker heller enn å redusere det, sier Sara.