Hopp til innhold

23 sauer sporløst forsvunnet i Gratangen – bonden har meldt dem inn som savna

Bonden Roy-Idar Sandberg er ikke i tvil om at sauene hans har blitt stjålet. Nå utlover Dyrebeskyttelsen dusør for å finne dyrene.

Disse sauene har kommet ned fra sommerens beite, og tilbringer nå høstdagene på inngjerda beiteområde. Mattilsynet utelukker ikke at de døde sauene som ble funnet mandag, har vært inne i fjøset i hele sommer.

Disse sauene kom seg trygt ned til inngjerda beite tidligere i høst. Men i Gratangen er 23 sauer sporløst forsvunnet.

Foto: Malin Cerense Straumsnes / NRK

– Dette er dyr som har vært delvis hjemme og delvis vært observert seint i beitesesongen. Og nå er de bare borte, sier sauebonde Roy-Idar Sandberg.

Da hovedsankinga var over i begynnelsen av september, mangla Sandberg fortsatt syv søyer og 16 lam. De siste 60 dagene har han leita intenst etter dem på beiteområdet i Gratangen. Uten hell.

– Når man etter så intens leiting ikke finner levninger eller ikke på noen annen måte har observert dyr, så må jeg bare konkludere med at disse dyrene er stjålet, sier Sandberg.

Bonden skal ha opplevd å få frastjålet sauer for tre år sia. Da var det 15 søyer og flere lam som ikke kom til rette etter at de hadde vært notert inne i fjøset. Noen kom tilbake på vinteren.

– De var etter min klare oppfatning sluppet ut etter å ha vært i fangenskap, sier Sandberg.

Utlover dusør

– Vi er bekymra for at sauene som er borte ikke får dyrevelferden ivaretatt, og at de kanskje ikke får riktig fôr og stell og ikke får hjelp av kyndige folk, sier Åshild Roaldset i Dyrebeskyttelsen Norge.

De har derfor valgt å utlove en dusør på 10 000 kroner til de som kan føre til at dyrene blir funnet.

Det er ikke så vanlig for Dyrebeskyttelsen Norge å utlove dusør. Roaldset forklarer at i dette tilfellet fant de det passende i et forsøk på å få oppklart saken.

– Hvert individ teller. Vi kan ikke bare akseptere at dyr forsvinner, sier hun.

Åshild Roaldset, daglig leder for Dyrebeskyttelsen Norge.

Åshild Roaldset, daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge

Foto: Anne K. Harkestad / Dyrebeskyttelsen Norge

Roaldset synes i likhet med sauebonden at det er mistenkelig at 23 sauer forsvinner uten spor. Hun viser til at de noen gang hører om sauer som stjeles for å slaktes.

– Det er strenge krav til avlivning og dyr skal bedøves før slakt. Hvis man ikke vet hvordan man skal avlive, så kan man ikke drive med det, sier Roaldset.

Leter hver dag

Om sauene ikke er stjålet, håper hun at det meldes ifra om noen ser dem gående. Ifølge Roaldset har de god dialog med både bonden og politiet i denne saken.

– Vi ønsker at de kommer til rette. Om de skulle være gående ute, så er det viktig at de blir ivaretatt nå som vinteren kommer, sier Roaldset

Sauebonden sjøl setter pris på initiativet til Dyrebeskyttelsen.

– Jeg skulle helst ha sett at det var unødvendig å utlove en dusør. Men hvis det kan bidra til at noen står fram og at dette blir oppklart, så synes jeg det er greit, sier Roy-Idar Sandberg.

Beiteområdet er ikke rovdyrutsatt, og bonden tror derfor ikke dyra kan ha blitt tatt av rovdyr. Han viser til at de da ville ha funnet levninger etter dyra.

Bonden gir ikke opp i leitinga etter dyra sine.

– Jeg benytter enhver anledning til å leite, og allierer meg med alle som går på fjellet. Jeg føler jeg har en rimelig god oversikt over beiteområdet vårt og hva som måtte finnes der, sier Sandberg.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark