Hopp til innhold

19 maraton på 19 dager: – Hviledager er oppskryt

Å løpe en maraton er kanskje en drøm for noen. Alf B. Dahl (60) drømmer om å løpe 19 på like mange dager. Onsdag starter han.

Maratonmennene

Alf B. Dahl (bakerst) og Jon Geir Iversen skal løpe 19 maraton på 19 dager.

Foto: runningelcamino.com

– Jeg elsker å løpe, sier Alf B. Dahl (60).

Interessen for løping fikk han egentlig ikke før han var 45 år. Men da ble han bitt hardt av basillen. I dag løper Alf 10–12 mil i uka, og i mars vant han sin klasse i Berlin halvmaraton, med tiden 1.22,24. I august skal han stille i VM i maraton for veteraner i Lyon. Målet er gull. Men før den tid skal han gjennomføre noe som for mange fremstår som uvirkelig.

I 2013 gikk han pilegrimsveien El Camino sammen med sin kone. Turen går fra St. Jean Pied du Port i Frankrike ved foten av Pyreneene, til Santiago de Compostela vest i Spania, nesten ute ved kysten mot Atlanterhavet. En strekning på cirka 800 kilometer.

– Da vi kom frem til Santiago de Compostela var det hele litt trist fordi det var over. Etter noen glass rødvin kom tanken om det var mulig å løpe Caminoen, som vi kaller den, forteller 60-åringen.

Dermed var planen lagt. 19 maraton på 19 dager. Hviledager er oppskrytt, som Alf skriver på bloggen sin.

El Camino

– Du må kunne stå i smerten

Onsdag starter han løpeturen, sammen med Jon Geir Sivertsen. Uka i forkant har vært forferdelig for Alf. Han har våknet på natta, håndflatene har vært klamme. Kroppen forbereder seg på de 19 dagene han har i vente. På godt og vondt.

– Du må like å løpe for å gjøre noe sånt. Og du må ha trent mye. Ikke bare løping, men også en del styrke. Kjernemuskulaturen er viktig for å stå løpet ut, forteller Alf.

– Og så må du ha det mentale på plass. Du må kunne stå i smerten, og du må kunne presse deg selv. Det er bevist at folk klarer å presse seg når de har noen som kan heie dem frem.

Alf B. Dahl og Jon Geir Iversen ankom Spania lørdag. Onsdag starter de på den over 800 kilometer lange turen.

Alf B. Dahl og Jon Geir Iversen ankom Spania lørdag. Onsdag starter de på den over 800 kilometer lange turen.

Satser på en halv million kroner

Og folk i ryggen har Alf B. Dahl når han nå begir seg ut på sitt livs løpetur.

Da han kom seg hjem igjen til Tromsø den høsten i 2013, vurderte han å løpe El Camino for et veldedig formål. Han presenterte planene sine for Kirkens Bymisjon og noen lokale bedrifter. 19 maraton på 19 dager. De likte ideen, så Alf valgte å kjøre på. Ved blant annet å gjøre det mulig å kjøpe etapper, har han samlet inn 435 000 kroner til bymisjonen så langt. Målet er en halv million.

– Vi får håpe de siste pengene kommer når vi begynner, sier maratonmannen.

Hva er det viktigste for å klare å gjennomføre denne turen?

– Å ikke løpe for fort.

Se promovideoen for prosjektet her: