Hopp til innhold

- Europa må mene hva de vil

Grønland vil fortsatt drive selfangst.

Per Berthelsen

Per Berthelsen på konferansen Arctic Frontiers i Tromsø mandag.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

- Kajakk og igloo er internasjonale, inuittiske ord som forteller noe om vår evne til å overleve. Men noe ord for baby-sel har vi ikke på Grønland! Derfor oppleves kampanjene mot selfangst som særlig urettferdige mot mitt folk.

Klare utfall mot EU

I sin innledning på konferansen Arctic Frontiers i Tromsø mandag gikk Per Berthelsen, minister for økonomi og utenrikssaker fra Grønlands hjemmestyre, sterkt ut i mot EUs strenge restriksjoner mot selprodukter.

- Vi driver en intens diskusjon om forholdet mellom modernisering og tradisjon. Men uten et europeisk marked for våre selprodukter, er en viktig økonomisk faktor revet bort. Selv i et moderne Grønland med vekt på bergverk og utnyttelse av våre mineraler, kan Grønlands inuitter ikke leve uten rein, sel, hvalross og fisk. Global oppvarming er derfor vår største utfordring. Den skaper usikkerhet på isen, og usikkerhet når det gjelder værvarsling og dyrenes måte å bevege seg på, sa Berthelsen.

Berthelsen mener EUs forbud mot selprodukter også er en trussel.

- Manglende respekt

- Etter at det ble forbudt å selge selskinn i Europa, har vi måttet innføre kraftige subsidier på fangsten. For vår nasjon skal fortsatt fangste, og vi kan ikke se noen grunn til at vi skal straffes med aksjoner frontet av baby-selbilder når mitt folk ikke jakter på baby-seler. Ungene fødes på Baffin Island, de svømmer først over i vårt territorium når de er voksne og sterke nok til å klare turen. Det gjør at de grønlandske inuittene som fangster, har svært liten forståelse for det store internasjonale forbudet i EU. Det vitner også om manglende respekt for mitt folk og våre tradisjoner, sa Berthelsen.

- Europa må mene hva de vil om selfangst. Men respekten for vårt folk har de ikke holdt i hevd. Vi har levd av sel i årtusener og avliver raskt og effektivt.

Baffin Island

Selungene fødes på Baffin Island.

Berthelsen påpekte de store endringer som det grønlandske hjemmestyret står overfor.

- Mitt folk har også tidligere tilpasset seg endringer, men det var lettere å tilordne seg når man levde nomadisk og kunne tilpasse seg naturen. Fast bosetning og overgang til pengeøkonomi gjør situasjonen helt annerledes. Vi har kjempet mot kolonialisme, og vi er stae i Arktis. Derfor skal vi fortsette å påpeke det urettferdige i forbudet mot omsetning av selprodukter, selv om vi ikke blir hørt av EU. Samtidig skal vi bygge opp et moderne Grønland med rike naturresurser i mineraler og bergverk. Men å endre et urfolk fra jakt og fiske til bergverk og turisme er en enorm omstilling. Vi må lære oss å utnytte de 'non-living resourses' vi har, og ser store utfordringer i de klimaendringer som er i gang, sa Berthelsen mandag på Arctic Frontiers.

Les også: - «Samhold» må bli slagordet

Les også: - Norge må ta ansvar

Les også: - Urfolk rammes hardt

Les også: Støre kommer ikke

Hva mener du? Si din mening!